Återhämtningsvecka

6 februari, 2017 — Lämna en kommentar

Har för första gången kört en återhämtningsvecka. Tidigare har återhämtning endast inneburit något lugnt pass här och var, t.ex. dagen efter ett långpass. Men nu är planen att var fjärde vecka dra ner på mängd och intensitet för att låta kroppen tillgodose sig all träning, bli starkare och undvika att bli övertränad. Rätt skönt mentalt är det också. Tyvärr så blev jag ju förkyld strax innan återhämtningsveckan och missade därför ett långpass bl.a. Så det blev inte samma payoff att sen ta det lugnt en vecka. Samtidigt så var timingen rätt bra. Nu hade jag chansen att verkligen hinna bli frisk. Och det blev jag, så nu väntar en tuffare vecka!

Trains, planes and automobiles

Att åka tåg till Umeå – 6 timmar! – är kanske inte särskilt frestande. Men med tanke på att föreställningen jag är med i nu handlar om klimathotet så hade det varit lite väl skevt att ta flyget… Så i måndags 08:22 satt jag och Vera Lo på tåget redo med lunchlåda, frukt, bok, ipad, dator mm. Det var perfekt vi spelade i Umeå en vecka då jag hade Vera Lo. Hon såg verkligen fram emot att träffa farmor. Och hennes lilla hund, Sofie. En pudel. Även kallad Miss Sofie. Oh well…
Att det har hänt mycket med stan de senaste åren och att det byggs mycket det vet jag. Men jag fick en mindre chock när vi klev att tåget. Kände knappt igen mig. Hela stationen var ombyggd. Wow, tänkte jag… innan jag såg att det var fel station. Det var inte Umeå Central, det var Umeå Östra. En liten men viktig detalj. Så det var bara att snabbt hoppa på tåget igen.

Same same but weird

Även om mycket har förändrats i Umeå så är vissa saker fortfarande detsamma. Min älskade mammas tv-vanor t.ex. På kvällen bläddrades det snabbt igenom alla kanaler och slutade givetvis på kanalen som visar Veterinärerna. Man kastas direkt in i en närbild av en hund som får en spruta i pungen, sen avlöser den enan makabra scenen den andra – hundpung som klipps upp, hästkäft med ruttna tänder osv. Jag väntade bara med fasa på att någon helt obekymrat skulle stoppa in hela armen i röven på någon stackars ko.
Men annars var det mysigt att komma upp och hälsa på mamma! Och syrran Julia och hennes familj. Fick in ett kort pass på tisdagsmorgon. 10 km. På onsdagmorgon satt vi på tåget igen tillbaka till Stockholm – 6 timmar! Klev av tåget och klev direkt upp i sadeln när jag kom hem. 3 x 15 min intervaller på trainern.

Temptation island

Jag har varit några vändor till Bosön den senaste tiden och sprungit intervaller. Gillar verkligen Bosön! Fattar inte att jag inte har upptäckt stället tidigare… Nu ser jag i alla fall fram emot de dagar då pass är planerade att köras där. Brukar packa lunchlåda och allt. Quality time. Första gången jag sprang där så skulle jag köra 1km intervaller. Problemet var bara att jag använde min gps-klocka. Sprang och sprang och väntade på att den skulle pipa när 1km var avverkad. Tog forever. Efter tre intervaller började jag ana oråd. Sprang för att kolla hur den mätte egentligen. Då visade det sig att den klockade 200m när jag sprungit 300m! Så när jag trodde att jag sprungit 1km så hade jag i själva verket sprungit 1,5 km. Inte undra på att det kändes jobbigt. Nu tar jag tid per varv istället eller t.ex klockar efter femte varvet. Det är frestade att springa lite väl snabbt i intervallerna därute. Gjorde det misstaget för någon vecka sedan, vilket resulterade i att 10 x 1km blev 6 x 1km… Man får hejda sig ibland.

En svensk tiger

Bosön igen. Häromveckan när jag var där såg jag Fredrik Uhrbom, Lars Södergård och David Nilsson. Uhrbom ledde uppvärmningen när jag ställde upp i jippo-loppet Diamond 1000m för något år sedan, skön snubbe. Södergårds blogg på Runners’ World läste jag med nöje när han hade den, grymt kul. Och Nilsson… ja han har ju ett fantastiskt imponerande förnamn. Klart man ville jogga fram och fråga om man kunde ta en selfie med trion. Och det var nära… Men som sagt, en svensk tiger. Tyvärr.

Sockerfritt

Jag är inte överdrivet sugen på att gå ner i vikt. Men om jag ska lyckas med tiden 2:50 så kommer jag nog att behöva göra det. Just nu ligger den på 73,5 kg. När jag sprang NY Marathon så var den nere på 68 kg. Jag brukar köra perioder av sockerfritt (inga bullar, glass, godis osv). Det är rätt skönt när man väl kommer in i det flowet. Men det gäller just att komma in i det. Det har jag inte gjort än. Senaste veckorna har jag varit i fasen ”Det här är sista helgen sen…”. Men det gäller att bestämma sig och sen köra på det. Och då tycker jag att det är lättast att sluta fullt ut, inte ge sig själv små luckor här och där. Får väl se hur går. När jag väl bestämmer mig… Jag räknar hursomhelst med att vikten kommer minska nu när träningsmängden ökar.
I Umeå blev det däremot sockerchock istället. Det brukar bli det för min syrra Julia är galet bra på laga de mest fantastiska godsaker man kan tänka sig. I filmen Inception pratas det om ”A dream inside a dream”. Med Julias bakverk snackar vi ”A cookie and cream inside a cookie and cream”. Då är det svårt att säga nej.
Kolla in hennes Instagram! Hon kommer på recept, bakar, skriver texter och fotar allt själv. Julias Kök  www.instagram.com/julias_kok

skarmavbild-2017-02-06-kl-18-30-49

Håll koll på tider

Det är ett enkelt men bra tips. Om du tex ska på ett 5 årskalas (med ditt barn, annars skulle det ju var lite konstigt…) och är övertygad om att det börjar kl 14, så kan du ha fel. Jo, det är sant. För det kan lika gärna börja kl 13. Och då sitter du där på trainern och får nöja det med ett lite väl kort återhämtningspass.

Veckans träning

Mån 30/1 Vila

Tis 31/1 Löpning 10 km. Umeå.

Ons 1/2 Trainer. Intervaller. 3 x 15 min i 240 watt

Tors 2/2 Löpning 10km + Gym styrka (ben o bål)

Fre 3/2 Långpass 24 km

Lör 4/2 Vila

Sön 5/2 Trainer 40 min, återhämtning

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s