300 watt är alltid 300 watt

25 juli, 2016 — 2 kommentarer

 

IMG_6358

Tänk om livet var lika enkelt att mäta som 300 watt intervaller. Att det enda man behövde göra för att veta att man låg bra till var att trampa på. Vad enkelt det skulle vara. Men livet kränger och slänger, värden fluxar och skiftar, och det mesta är helt oförutsägbart. Nej, livet är långt ifrån mätbart. Fast samtidigt, fan vad jobbigt det skulle vara att hålla upp 300 watt ens hela livstid. Det är ju svårt nog att trampa på så i 4 min. Tycker åtminstone jag.

Vissa saker i livet gör en gott och andra saker gör ont. Så mycket kan man väl iaf säga. En veckas cykling på Gotland hör definitivt till det första.
Efter att ha styrt upp med Riksteatern angående läsningen (6/7) av nästa föreställning som jag ska vara med i, så blev det så att jag åkte till Gotland mån 4/7 – lör 9/7. Skulle bo hos min kompis Jonas i Klintehamn. Han o hans fru Lovisa har passande nog en bike shop och café där – Bikeoholic – bakom huset på deras gård.

IMG_6376

Skärmavbild 2016-07-25 kl. 09.15.39

På måndag morgon slängde jag på den sprängfulla ryggsäcken (lånad, med texten ”hot shot” på…) och hoppade på cykeln. Nej, jag tänkte inte cykla till färjan. Med mitt lokalsinne hade jag aldrig kommit fram i tid. Istället gled jag till Södra station för att ta pendeln. 8.00. För det första, jag visste ju att det typiskt nog inte går någon pendel ända fram under sommaren pga byggarbete. Istället får man hoppa av i Farsta strand och ta en ersättningsbuss. Det var jag beredd på. Men såklart blev det ändå lite kaos på en gång. När jag kom fram till Södra station och skulle gå igen spärrarna så blev jag stoppad. ”Du kan inte ta med cykeln. Det är rusningstid”. Jag kollade mig omkring. Helt dött. ”Du skämtar, kom igen.” ”Nej, så är reglerna, läs själv på skylten. Blir du stoppad så får du 1300 i böter”. ”Fine, den chansen tar jag”, sa jag och gick igenom spärrarna.
Inga kontrollanter på pendeln som tur var. Men när jag skulle ta ersättningsbussen så stod där en text om att endast vissa bussar har ett medföljande fordon som fraktar cyklar. Nästa skulle gå om en dryg timme!! Orka! En annan buss kom efter barra någon minut. Frågade busschaffören vad som gällde. Som tur var påpekade han att transportbilen för cyklar stod nedför gatan runt hörnet. Så jag kom iväg i tid ändå. Kaos i kommunikationen SL. 

Det var en rätt skön känsla att cykla ombord på färjan bland alla bilar, uppför rampen och in i gapet på stålmonstret. Drygt 3 timmar senare rullade jag ut igen. Framme. Eller ja, jag hade 30km att cykla till min kompisars hus i Klintehamn. Hittade en direkt en rastplats med toalett. Gled in på handikapptolatten. Med cykeln. Bytte om. Inte för att man känner sig som Stålmannen precis när man kommer ut ombytt och redo, men jag börjar verkligen vänja mig vid cykelbyxor och resten av kitet. Det finns så sjukt mycket snygga cykelkläder. Där tycker jag nog löpfashion ligger efter…

IMG_6331

Det var underbart att börja trampa mot Klintehamn. Solen sken, flackt och smidigt, natur och hav svischade förbi.
Precis så skulle resten av dagarna på Gotland se ut. Steg inte upp så tidigt på morgnarna som jag hade tänkt men det var skönt att få sova ut lite. Stack iväg efter frukost och var tillbaka med skönt trötta ben på eftermiddagen. Längsta rundan blev på 158km. På kvällarna njöt jag av öl och god mat tillsammans med Jonas och familj. Sammanlagt blev det 576 km på mina sex dagar där. Mätbart och bra! Det gjorde gott.

”Hur känns det att faila på intervallerna då? Du som ändå brukar klara de flesta basic grejerna.”, sa en kompis angående mina bittra försök att bemästra 4x4min intervallerna på 300 watt. Ja, det känns ju förjävligt. Skumt att jag ska ha så svårt för det, när varenda cykelbloggare verka kunna bränna av dem som om det inte vore tufft alls. Jag som trodde jag var rätt stark och hade flås för att klara sånt här. Men tydligen inte… Så nu har jag blivit besatt av att lyckas. På det stor hela känns det därför kul att ha något att stångas mot.

Vera Lo, mamma & Sofie

Någon dag efter Gotland så skulle jag och Vera Lo upp till Umeå för att hälsa på min mamma (och hennes hund Sofie såklart!) i en vecka. Grämde mig lite att jag bokat flyg innan jag köpte cykeln. Skulle ju kunnat tagit tåget istället och tagit cykeln med mig. Men nu skulle cykeln få stanna hemma. Hursomhelst, fick in ett 4x4min intervallpass på watt-cykel innan Umeåresan. Tänkte att jag skulle ha lite extra power i benen nu efter all cykling på Gotland. Men icke. Det var lika jobbigt som första gången. Failade varje intervall. Kan det vara nåt fel på cykeln, tänkte jag. Kanske diffar olika wattmätare, kanske ger min mindre utslag jämfört med alla dessa cykelbloggares mätare. Något fel måste det ju vara!

Googlade om det fanns något ställe med watt-cyklar i Umeå. Iksu kom upp. Perfekt. Dessutom var dem representanter för något som heter Sufferlandria, ett koncept där man kan cykla massa olika upplägg med en filmad bana framför sig. Mäktigt, tänkte jag.
Kom till Umeå på torsdagen 14/7. Det var härligt att träffa lilla mamma. Som vanligt. Vi började direkt med det obligatoriska fikat. Det fikas väldigt mycket i Umeå. Detta fikande skulle drabba även mig de kommande dagarna. Om Gotland brände kalorier så var Umeå bli en kaloribomb. Det blir inte bättre av att min syster Julia är helt fenomenal på att baka och göra efterrätter. Så jag gav upp och omfamnade läget. All in! Julia bjöd bl.a på blåbärspaj fylld med vitchoklad, toppad med vaniljglass. OCH vaniljvisp-sås på det!

Träningsmässigt var planen att försöka få in lite löpning och att iaf köra två 4×4 pass på watt-cykel. Stack ut och sprang innan middagen första dagen. Älven flöt fram helt spegelblank och skimrade i solen. Det förde tankarna till något Huckelberry Finn äventyr. Njöt medan jag sprang längs strandpromenaden. Det var skönt att vara ”hemma” i Umeå.

IMG_6519

Jag och Vera Lo hade det verkligen bra. Varje dag var fylld av sol, lek, bad och häng med kompisar och kusiner till Vera Lo. Och en massa godsaker! Ingen stress, dagarna bara flöt på och det ena avlöste det andra. En av många höjdpunkter var fika hemma hos LG Skoog. Han bjöd på surdegsmackor, lyxjuice och kaffe. Vi samtalade om livet, löpning och allt däremellan. Verkligen trevligt. Vi hängde även i hans skivrum och lyssnade på lite vax på nån über-skivspelare som tydligen återger det absolut bästa ljudet från vinylplattor. Det lät faktiskt sjukt bra. 

En onekligen nöjd LG med några av alla hans skivor.

Iksu idrottshall var dock en besvikelse. Nej, inte bara för att jag återigen misslyckades med att köra 300 watt rakt igenom varje intervall. Men för att det var så nedgånget, gammalt och fult. Noll inspiration. Sufferlandria var en tafflig hörna med en liten platt-tv. Dessutom kostade 170 kr att träna. Jeez.
Julia gav mig en gratiskupong till prova-på-träning på nya USM gymmet i Utopia gallerian. Ringde och kollade om de hade watt-cyklar. Indeed! Onsdag morgon innan vi skulle åka hem igen på kvällen, så gick jag dit. Superfräscht! Och watt-cyklar hade de. Hur många som helst. T.o.m watt-crosstrainers! Satte mig på en cykel som stod i gymmet framför ett fönster så man såg ner i gallerian. Värmde upp i 15 min, sen trampade jag upp i 300 watt. Första 4 min gick bra. Kände mig lite starkare nu. De följande tre intervallerna fick jag kämpa på hårt och var tvungen att lätta växeln för att låta benen vila lite innan jag avslutade i 300 watt sista minuten. Fail igen alltså. Men jag var inte sur för det. Det gick åtminstone bättre den här gången. Kanske är det på väg åt rätt håll. Men jag fick ligga mellan 110-115 rpm för att generera 300 watt. Om jag skulle köra på 90 rpm betyder det en tyngre växel och det blir så sjukt jobbigt. Även att ligga på 100 rpm och pusha ut 300 watt hela passet känns asjobbigt (omöjligt).

Men det är väl bara att trampa på. De senaste dagarna i Stockholm har det blivit något tempopass på spinningcykel, lite styrka och ett ”långpass” på cykeln. Steg upp 5.30 igår (sön) och gav mig av. Hade både Jonna och Vera Lo hos mig. Dem sov sött  båda två, men visste såklart att jag skulle ut en sväng. Blev ett konstigt pass. Hatar att cykla i Stockholm!! Iaf igår. Kommer ju ingen vart. Får inget flow. Cyklade ut till Länna typ och sen tillbaka och sen ut förbi Hallunda och sen tillbaka. Va fan e det för runda egentligen!!?? Jaja, fick in mina 3.5 timmar iaf. Stannade på Coop, vrålhungrig och köpte go yoghurt, mjölkchoklad, 6 donuts, limpa, kalkon, salami, ägg mm. Svullade frukost o kaffe medan tjejerna testade alla donuts. Skön morgon till slut.

I veckan blir det nya försök på 4×4 intervallerna. (se föregående veckors träning nedan). Tyvärr tror jag inte att det spelar någon roll vilken typ av watt-cykel man sitter på. Mätarna diffar nog inte. Eller som en skön kille på CykelCity Stockholm sa, när jag ställde tusen frågor om kadens, pulsband mm,
”Alltså sånt kan ju diffa. Men 300 watt är alltid 300 watt”.

 

PS. Snart dags för Dramaloppet. Var med och spring för alla människors rätt till vård och hälsa!
För mer info besök: dramaloppet.se

Gotland

Mån 4/7 Cykel. 86 km
Tis 5/7 Cykel 128 km
Ons 6/7 Cykel. 37 km
Tors 7/7 Cykel 135 km
Fre 8/7 Cykel 158 km
Lör 9/7 Cykel 32 km

Stockholm

Sön10/7 Vila
Mån 11/7 Chins, mage, push ups
Tis 12/7 Watt-cykel. 4x4min 300watt
Ons 13/7  Squats, chins, marklyft, mage, dips

Umeå

Tors 14/7 Löpning. 10km
Fre 15/7 Push ups, mage, plankan
Lör 16/7 Watt-cykel. Iksu. 4x4min 300watt
Sön 17/7 Löpning. 11km.
Mån 18/7 Vila
Tis 19/7   Löpning. 11km
Ons 20/7 Watt-cykel. 4x4min 300watt

Stockholm

Tors 21/7 Chins, mage, push ups, plankan
Fre 22/7  Chins, mage, push ups, sidoplankan
Lör 23/7  Spinningcykel. 60min tempo.
Sön 24/7 Cykel. Långpass. 3.5 tim. 8mil.

 

2 responses to 300 watt är alltid 300 watt

 1. 

  Du är kingen! På alla sätt. Kärlek&Respekt
  Din evige vän LG58

  Gilla

 2. 

  Wow bra jobbat kompis! 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s