Mot Stockholm Marathon!

14 februari, 2016 — Lämna en kommentar

Så var jag äntligen igång med marathonträningen igen. Sakta men säkert börjar nu förberedelserna för all den påfrestning som komma skall. Redan nu känner jag det där suget att bara vilja dra ut och springa. Hela tiden. Men jag försöker skynda långsamt. Har ju inte sprungit många km sedan New York marathon 1 nov och vill inte riskera att jag drar på mig några skador pga att jag blir för ivrig. Därför är planen att till en början springa varannan dag. De andra dagarna blir det cykel eller styrketräning. Med turnén så kan mitt schema se ut ungefär så här: Mån resdag. Tis spelar kl 19. Ons resdag. Tors spelar kl 19 osv. Ibland har man även vilodagar på plats. Det gör att jag har en hel del tid på mina händer. Hittills har jag sprungit på morgonen innan vi åkt vidare till nästa stad. Efter att vi kommit fram så brukar jag gå till hotellets gym och köra lite styrketräning. På så sätt är det rätt lugnt att få in två pass på en och samma dag. Det finns ju inte överdrivet mycket att göra i ställen som Kuopio…

Måndag
Som jag skrev i förra inlägget så började turnén i måndags, första stoppet Vasa, Finland. Vi kom fram till hotellet runt lunch. Bytte direkt om och stack ut och sprang. Vänster hälsena har strulat de senaste veckorna. Den har varit stel och öm. Men f-n vad jag har kört excentriska tåhävningar! Och det känns som att det funkar, som att jag kan hålla hälsenan i schack genom att varje dag köra övningarna. Visst gör det ont till och från, men nu är det nästan som en skön smärta, något jag blivit van vid. Vad som oroar mig är att få tillbaka känningarna i posterior tibialis. Men på den här rundan kändes inget alls. Hoppas, hoppas. Det blev 10 km stormvind.

Tisdag
Efter frukosten gick jag till Easy Fit, Royal Hotels gym som låg runt hörnet från vårat hotell. Ett helt ok gym med kanske lite väl mycket hi-tech prylar. Men det fanns även några basic grejer. Tyvärr fanns det ingen möjlighet att köra knäböj med vanlig skivstång. Så det blev en benpress-maskin istället. Funkade bra det med. Körde framsida och baksida lår i två andra maskiner. Sen blev det även lite bröst och några set med chins. Älskar chins. En enkel men effektiv övning.

FullSizeRender-143

Benny Sjölind är en marathonlöpare från Vasa, vars blogg jag har följt i över två år. Det är den i särklass bästa löparbloggen som jag läst. Fastnade för den dels för att han springer sjukt mycket och disciplinerat, dels för att han även springer väldigt snabbt (motiverande tider inom räckhåll) men mest för att man får en utförlig inblick i hur han lägger upp sin träning. Bloggen ger väldigt mycket hårddata – tider, distanser, intervaller, vilotider. Inget lulllull. Somliga kanske tycker att sånt är tråkigt i längden, men jag gillar att kunna läsa tydligt och preciserat om hur någon annan tränar löpning. Sedan kan jag applicera det på min egen träning. Ibland måste man såklart modifiera ett pass för att det ska passa en egen kapacitet just då. Har man då den exakta infon mm så är det enkelt att göra.

Hursomhelst, under de senaste två åren har jag väldigt ofta gått in och kollat Bennys blogg för inspiration och kunskap. Så någon vecka innan jag skulle till Vasa mailade jag honom och frågade om han hade lust att kolla föreställningen och mötas upp på en öl. Fick svar kort därefter. Tyvärr visade det sig att det var utsålt, men vi bestämde att ses på teatern efteråt. Teatern bjöd på bankett som Benny joinade oss på. Folk från Wasa Teatern kände igen Benny – ”Det är ju du som brukar springa förbi här jämnt och ständigt”. Det var så klart lite flummigt att hänga med en person som jag inte alls känner men vars löparliv jag har full koll på. Men Benny var supertrevlig och lätt att snacka med. Lite blyg i början får jag nog säg. Han nämnde att vi svenskar är så utåtriktade till skillnad från folk i Vasa, som är lite mer tillbakadragna. Det hade jag hade lagt märke till när vi skakade hand och jag gick in för att ge honom en broderlig kram. Han var inte riktigt med på noterna…
Det blev en väldigt trevlig kväll. Kul att snacka löpning, nya mål och mycket med en sympatisk och dedikerad löpare som Benny. Självklart så gav jag honom en exklusiv JCRE-bag. (Bagen går att köpa nu! Mer info här)

Onsdag
Steg upp 07.30 och stack ut på runda innan vi skulle åka vidare till Kuopio. Sprang ungefär samma slinga som i måndags men såg till att det iaf blev 12 km den här gången. Efter stretch och dusch blev det en stor frukost innan det var dags att sätta sig i turnébilen. Inte direkt skönt att sitta 4 timmar i en bil efter att man sprungit. Kände hur det spände och började dra ihop sig i benen och höfter. Satt och vred på mig i baksätet.
Kände mig ändå rätt pigg när vi väl kom fram till hotellet i Kuopio. Så lite senare gick jag ner till gymmet för att köra styrka. Men gymmet var helt värdelöst. Visst, det fanns motionscykel, löpband och en roddmaskin. Men inga vikter eller så. Endast tre st gröna kettlebells. Den tyngsta vägde 8 kg. Så det fick bli bålstyrka.

Torsdag
Även om jag var sugen på att dra ut och springa så höll jag mig till planen. Cykling. Det kändes inte så motiverande att sätta sig på motionscykeln i en timme. Men när jag väl kom igång så var jag plötsligt tillbaka I-love-cykling-mode. 15 min uppvärmning, sen 45min i 100-105rpm med motstånd 12. Vilket var ca 30-34km/tim. Någon gång måste jag pröva att ställa upp i en cykeltävlng. Tror det skulle kunna vara kul!

Fredag
Nu skulle vi åka till Tammerfors. 10.30. Så det var bara att stiga upp och sticka ut. Riktigt kallt och j-vligt ute. Hittade en skön slinga och kom in stämning rätt snabbt. 14 km. Försöker jag lägga på några km per runda. Sakta, sakta.
Gymmet på hotellet i Tammerfors var iaf lite bättre än i Kuopio. Efter en tidig middag och två glas vin på en italiensk restaurang i närheten, så stod jag i valet och kvalet. Styrketräning eller Netflix… Bytte om och gick ner för ett pass. In vino veritas!

Lördag
Klockan ringde 07.30. Slog av alarmet. Kände efter. Somnade om. Underskatta inte the power of vila!

FullSizeRender-142

Söndag
Äntligen var det dags för ett långpass. Även om jag visste att det inte skulle bli några 30km så såg jag fram emot att springa ett längre pass igen. Det var länge sen. Steg upp 8.00 klädde på mig och tog en kaffe och lite yoghurt med cornflakes i restaurangen. Gjorde i ordning en stor tallrik med frukost som jag bar upp på rummet, så jag skulle ha något att äta efter passet. Det var härligt att komma ut i ett snötäckt Tammerfors. Kändes som om jag sprang över hela staden – genom skog, längs vatten, genom villaområden, upp och nerför backar – ändå blev det bara 22km. Men det är alltid något. Om någon vecka hoppas jag vara i fas igen för långpass på 30km. Men jag är iaf igång, det känns kul och jag anar ljuset i tunneln!

JCRE-Shop

Nu går det att beställa JCRE-bagen. Klicka här eller uppe i menyn under JCRE-Shop för mer info.
Telefonerna går varma här, så skynda…

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s