Passion

9 februari, 2016 — Lämna en kommentar

Skärmavbild 2016-02-09 kl. 10.26.10

För någon vecka sedan kommenterade en regissör, som jag jobbat med tidigare, ett av mina blogginlägg. ”Jag trodde att teater var din passion”. Och visst, jag har mest pratat och skrivit om löpning, löpning, löpning det senaste 2 åren. Särskilt iom att jag startade bloggen. Ett tag, får jag erkänna, så ville jag nog hellre springa än gör något annat. Det gav mig så mycket. Det är något speciellt med att själv ge sig ut och försöka uppnå ett mål, som t.ex. att springa ett marathon på en viss tid. Det jag satsade fick jag ofta tillbaka. Om jag dessutom lyckades uppnå ett mål, så betydde det enormt mycket. Det är en nästintill oslagbar känsla.

Inom skådespeleriet har jag under en tid inte alltid känt mig lika fri, lika upprymd – alltid beroende av andras åsikter, av om andra kommer ge en ett ja eller ett nej. Eller ett kanske. Jag har kunnat känna känna mig fast i en trög och alltför ofta avpeppande bransch. Kanske blev löpningen om än viktigare pga allt detta. Löpningen blev en befriande motkraft . Det är på mina egna villkor. Jag behövde löpningen. Under de perioder som jag varit skadad och inte kunnat springa, så var det därför dubbelt så deppigt.

Sedan slutet av november förra året, i och med att jag började repa En druva i solen, så har jag fått tillbaka gnistan för skådespeleriet. Eller gnistan, det är en eld som flammat upp. Äntligen ett fantastiskt och viktigt projekt som hela jag brinner för. Det är en otroligt skön känsla. Ungefär som när en hittat ett lopp som verkligen motiverar en att go all in. Fast jag måste säga att det här känns större än så. För nu handlar det inte bara om mig, min prestation och mitt resultat.

Det intensiva arbetet med föreställningen och mitt engagemang i den, har inneburit att löpningen fått vänta. Visst har skada och brist på motivation också varit bidragande faktorer till att löpningen fått stå åt sidan. Men jag tror faktiskt inte att jag hade mäktat med att träna hårt och målmedvetet under den här repperioden. Det två senaste veckorna – innan premiären 5/2 – så kände jag anspänningarna bli kraftigare och kraftigare. Sista dagarna innan premiären (5/2) kändes som inför ett marathon. Kroppen var laddad och rastlös. Hade nära till huvudvärk och var lättretlig. Jag ville få det gjort, få det ur systemet.
Efter en lång resa kom till slut premiären. Och vilken premiär det blev! Dagen efter var anspänningarna som bort blåsta. Hade bara en skön känsla i hela kroppen (kanske inte helt likt ett som efter marathon)

Igår – mån 8/2 – började turnén, första stoppet – Vasa. En ny fas som innebär att jag kommer ha tid att springa om dagarna. I alla fall om morgnarna. Det blir ju en hel del resande, då vi ska ta oss från stad till stad. Jag känner att peppen och motivationen till att börja springa – långt & fort – är på väg tillbaka. Yes! Stack ut på en runda så fort vi kom fram till Vasa. Kallt, halt, underbart!
Om ni har lust att springa på teater – i det här fallet tycker jag verkligen att ni borde det – så hittar ni vår turnéplan här.
Jag är extra stolt över denna föreställning. Den betyder mycket för mig personligen och jag anser att den är viktig i dagens Sverige. Därför lägger jag upp några länkar så ni kan läsa om den här på bloggen. (Se nedan)

Avslutningsvis, som svar på regissörens fundering: Jo, teater är min passion. Löpning med! De två lever inte jämnt i harmoni med varandra. Men jag vet inte hur jag skulle klara mig utan den ena eller den andra.

Om En druva i solen:

New York Times

Al-Jazeera

SvD

DN

DN igen

P4

(Spelfoto, överst: Urban Jörén)

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s