Stockholm Marathon nästa!

10 januari, 2016 — Lämna en kommentar

FullSizeRender-133

Behövde bara gå in på Stockholm Marathons hemsida för att känna den där peppen och lusten att anmäla mig och springa den 4 juni. Done! Visst hade det varit grym med något spännande lopp utomlands, men samtidigt känns det verkligen kul med Stockholm igen. Kul att springa på hemmaplan, skönt med en start då man inte behöver stiga upp mitt i natten och kul att återvända till mitt första marathon. 3:04:06 sprang jag då 2013. Så målet skulle ju kunna vara att springa under 3 timmar, men det känns faktiskt lite för tråkigt. Så det blir att ge sig på ett försök till PB. Under 2:56:11 alltså. Det borde kunna gå, men man vet aldrig. Banan är ju rätt jobbig och vissa partier är så folktomma att det tär på psyket. Hörde någon löpare snacka i en löparpod om hur han inte springer Stockholm marathon längre pga att han ansåg att loppet inte har tillräckligt med publikstöd. Men det är ett fint marathon och jag tänker att det här kan bli bra. Förhoppningsvis är det bättre väder än de fick förra året!

Då gäller det att komma igång med träningen då. Har inte bestämt än vilket upplägg jag tänker köra på. Inför New York Marathon sneglade jag på ett gammalt 2:45 program från Running Sweden (som nu heter Urban Tribes). Höll mig dock inte till det så värst noga, mycket pga att det innehöll så många korta intervallpass. I min mening så ger det mer att fokusera lite mer på längre intervaller, både vad gäller tid och distans. Hursomhelst så tycker jag att det funkar att utgå från ett specifikt program som en grund, och blanda det med pass som man själv känner ett behov av. Dessa andra pass kan bestå av sådan som blivit ens favoriter med tiden. Eller så söker man runt och testar nya som känns passande. Det går ju alltid att hitta inspiration till upplägg och enskilda pass på andra löparbloggar.

Än i år har jag varken sprungit eller cyklat. Mest för att jag kämpat med en lång och seg förkylning. Fem veckor har det tagit att skaka av sig den. I skrivande stund känns det äntligen bättre. Annars har det hittills känts fruktansvärt frustrerande att den inte velat släppa taget. Hosta, täppt näsa, lock för öronen, snorig, mosig i pallet och allmänt seg, så har tillståndet varit på senaste. Men jag har tränat lite styrka varje dag.

En av mina planer för i år är att träna något varje dag. Om än bara t.ex. push ups och sit ups vissa dagar. Det känns bra. Ska bli intressant att se vad det kommer att ge för resultat. Å andra sidan så är det en sak när man kör styrka varje dag. Det ger så klart ett särklit resultat. När väl marathonträningen drar igång – vilket helst borde bli snart – så kommer det kanske inte kännas lika speciellt med att ”träna något varje dag”. Vi får se.
Minusgraderna och snön som nu är över oss gör det inte vidare lockande att börja köra intervaller. Beroende på hur skadan vid fotleden känns så blir det nog distanspass och långpass utomhus. Intervallerna delar jag eventuellt upp mellan löpband och på cykel på gym. I alla fall till att börja med. Jag måste säga jag tycker det funkade bra att köra hårda intervaller på cykel istället och låta benen vila från löpning. Det gäller bara att hitta rätt avvägning. Sen tror jag absolut att det gäller att köra riktigt hårt på cykelintervallerna om det ska kunna mäta sig med löpningen.

Inför NY marathon vägde jag ca 68kg. Nu ligger jag runt 73. Och jag har inga direkta planer på att gå ner. Tvärtom. Ville bygga på mig lite muskler inför rollen som jag kommer spela i en föreställning under hela våren. Så jag kör på med styrketräning. Passar liksom inte riktigt att vara spinkig i den. Sista föreställningen är planerad till 3 ev. 8 maj, efter det finns det iofs tid att låta vikten droppa om det känns aktuellt/intressant/nödvändigt. Samtidigt är det svårt att behålla muskler när man löptränar mycket. Dessutom blir det ofta svårt att hitta tid att få in styrketräning utöver all löpning och t.ex löparstyrka.

Efter julens alla julbord så är jag sedan nyår tillbaka till inget godis, chips, glass, bullar, vittbröd och andra ”onyttigheter”. Inte för att man inte ska få unna sig osv, mest för att det är ett experiment som är ganska skönt när det till slut flyter på av sig självt. Efter ett tag saknar i alla fall jag inte dessa godsaker. Öl och vin är däremot inget jag håller tillbaka med. Det skulle var helt för tråkigt. När det gäller mat så äter jag allt. Någon kanske skulle säga att det låter paradoxalt, men vi har väl alla säkert våra egna små grejer för oss. Det här råkar var min grej. För tillfället. Och jag trivs med det. För tillfället.

Chicago Marathon… Är lite sugen på det. 9 oktober. Det är vansinnigt lång tid dit. Vill nästan inte tänka så långt fram. Att göra det känns som att önska att sommaren skulle komma och gå på ett ögonblick och att det var vinter om igen. Men jag håller ett öga på Chicago. Det ska vara en snabb bana och ett fint marathon. Vore mäktigt om det gick att få in. Om det överhuvudtaget går att komma över en startplats… Om du har sprungit det, så får du mer än gärna dela med dig av dina tankar om loppet.
Berlin lockar också, igen. 2014 hade jag tur och lyckades få en startplats så sent som i juli/aug, i och med att de plötsligt släppte ett antal på deras hemsida. Så om man verkligen är intresserad av att springa ett speciellt marathon, då ska man inte ge upp även om det står att det är utsålt.
Men nu är det alltså Stockholm Marathon som gäller härnäst. Det ska bli riktigt kul!

 

 

 

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s