7 dagar kvar till New York Marathon

25 oktober, 2015 — 4 kommentarer

Skärmavbild 2015-10-23 kl. 23.00.16

Nu är det bara en vecka kvar till New York Marathon. Oceanerna av tid har ebbat ut. Plötsligt är det dags. Det känns bra! Ska bli skönt att få det här marathonet ur kroppen, ur systemet. När man som jag, mest pga av skador, bygger upp så mycket runt ett enda lopp så kan anspänningen till slut bli på gränsen till för stor. Man kan bli lite knäpp helt enkelt. Egentligen hade jag tänkte att springa en rad lopp efter Paris och innan New York. Men pga skador så har det inte gått eller inte varit värt risken att förvärra skadorna. Då har jag tvingats prioritera. Och självklart går NY marathon före tex Sthlm Halvmarathon eller Hässelbyloppet. I alla fall för mig. Därför ska det nu bli skönt att springa detta episka och efterlängtade maraton.

Första formtoppningsveckan har både varit kul och lite tråkig. Kul för att jag kunnat springa igen. Och kunnat springa någorlunda snabbt. Tråkig för att en sån vecka ju innebär så lite löpning. Men på det stora hela känns det positivt. Det ömmade bara lite i posterior tibialis efter passen tidigare i veckan. Då hade jag ändå kört rätt snabba intervaller på asfalt. Tyvärr så började det göra mer ont efter fredagens lugna pass, för att sedan bli ännu lite värre efter lördagens test på 5km. Men men, så lite tid kvar nu så det är bara att köra på.
Att hålla uppe farten i de kortare intervallerna/sträckorna har fungerat förvånansvärt bra. Däremot har jag tyvärr mindre koll på hur jag ligger till när det gäller att hålla maratonfart i längre sträckor. Det är något som skadan och den påföljande fyra veckor långa löpvila ställt till med. Men jag är glad över att jag iaf får de här två sista veckorna att faktiskt träna löpning. Hade känts bittert om jag fortfarande satt på motionscykeln och slet.

Efter NY marathon planerar jag på att försöka gå upp i vikt igen. Har blivit så pass tunn på senaste att det nu är på gränsen till att jag inte riktigt trivs med det. Min fru tycker iaf att jag är alldeles för tanig just nu. Tur för mig att Brad Pitt bor så långt bort… Samtidigt har det varit skönt att inte bry sig om muskler mm (fråga mig inte vad jag menar med ”mm”. Har ingen aning ; ) och bara gå in för löpningen och låta kroppen formas efter det. Att inte äta sötsaker som bullar, godis, glass etc de senaste veckorna har varit lättare än jag trodde. Verkligen. Har dock svårt att tro att jag fortsätter med det efter maran…
Det blir ju en blixtvisit i New York. Flyger dit på lördag, springer på söndag och flyger hem på måndag. Landar på tisdagmorgon och spelar föreställning på onsdag. I Kalmar. Ska bli intressant att se i vilket skick man är då. Hursomhelst så är jag tacksam över turen att ha ett speluppehåll just de dagarna. What are the odds!?

Nu börjar allt småfix runt maran. Köpa kolhydratladdning, elektrolyter, gels, planera klädsel – vad bör jag ha: arm sleeves, typ av shorts, linne/t-shirt? Vantar, mössa och annan varm klädsel som går att kasta innan/under loppet – Kanske ett Sverige-emblem så att man kan få lite extra pepp från alla svenskar i publiken. Måste se till att jag inte missat någon viktig info kring loppet, ha koll på flyget, hinna till mässan i tid för att hämta ut nummerlappen. Nojjan över att bli förkyld är också igång. Helt plötsligt verkar det som om alla i min omgivning hostar, snorar och nyser. Bakterierna bara flyger kors och tvärs genom luften. Både i raketfart och som i slow motion.
Det är egentligen tanken på alla sådana saker som gör mig nervös. Själva loppet kommer bara bli kul tänker jag. Självklart finns ju risken att jag springer in i Väggen och typ kollapsar någonstans längs vägen. Vilket jag så gott som gjorde under mitt första marathon i Stockholm 2013. Ingen skön känsla. Men några timmar senare spelade jag föreställning på Stockholms Stadsteater. Uppvärmd o klar… Ärligt talat så är det verkligen inget som jag oroar mig över. Däremot kan jag ibland oroa mig över att det blir som i Paris senast. Att benen tar slut och att varje steg därefter blir en plåga vars smärta känns oövervinnelig. Och att insikten om att det blir ett misslyckat maraton då kommer över mig som en blytung filt. Det är då kampen att ta sig över mållinjen utkämpas i ett töcken av smärta, tvivel, uppgivelse, ilska och sorg. Låter muntert, visst!? Men nej, där planerar jag iaf inte att hamna. Har läst på om hur man bäst lägger upp loppet för att hantera de olika jobbiga sträckorna. Ska titta över detaljerna igen. Noggrant. Kommer i alla fall försöka att springa smart.

Vad satsar jag på för tid då? Ja, det är trots allt Sub3 som gäller. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så var bland det sista Annas pappa Douglas sa till mig innan han gick bort för drygt en månad sedan ”Om du springer under tre timmar i New York, så väntar en belöning”. Så det är så klart planen! Det är dock oerhört svårt att veta huruvida det är möjligt. Allt kan hända under ett marathon!
Sen är det mycket annat som kommer bearbetas under loppet – allt detta hat som fått fäste i vårt land och trångsyntheten och den bristande känslan för medmänsklighet. Det ska bli skönt springa!

Troligtvis dröjer nästa inlägg till någon dag efter maran. Alla ni som också springer New York på söndag…. All lycka till!!

The Weekly Update

Mån 19/10- Vila

Tis 20/10 – Intervaller. 5x1km. + upp&nedjogg 5km

Ons 21/10 – Yoga

Tors 22/10 – intervaller. 3x(4×90) 3.20-3.30min/km. 45s vila. 2min vila mellan set. Upp&nedjogg 8km.
Eftermiddag – Yoga.

Fre 23/10 – 10km distans

Lör 24/10 – Vila

Sön 25/10 – Test. 5km i ca 3.45 fart. Sluttid: 18:52min. Upp&nedjogg 6km

Totalt: 43km

4 responses to 7 dagar kvar till New York Marathon

 1. 
  Abetted Sarenbrant 1 november, 2015 kl. 06:25

  Go, go,go! I heard you crossing 59str bridge already! !! Snickers and chocolate milk is waiting at goal line!!!!

  Gilla

  • 

   Anette! Tack för att du hejade på. Synd att vi inte kunde ses i NY. Men Javi tog väl hand om mig! Det var super att hänga med honom. And yes he had Snickers and chocolate milk waiting for me!
   Ses i maj hoppas jag!

   Gilla

 2. 

  Grymt jobb! Med den uppladdningen och du gör sub3. Lyfter på hatten åt din prestation

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s