Ta hand om dig!

22 september, 2015 — 12 kommentarer

IMG_2524

Man får ta en del stryk längs vägarna. Det är så gott som oundvikligt. Ibland leder det dessvärre till skador. Men inte alltid. Det går att försvara sig. Att rehaba innan skadan har skett. Prehaba helt enkelt. Ska vid tillfälle försöka sammanställa alla de övningar som är en del i mina dagliga träningsrutiner. Det finns så klart inga garantier för att man inte drar på sig skador ändå. Lord have mercy! Men i min mening är det värt att göra vad man kan för att förebygga skaderiskerna. För det är j-vligt trist när man står där – som jag gör nu – med en skada och inte kan träna som man vill. Eller värre, inte kan träna alls.

lou_ferrigno_600

När jag var liten, låt oss säga runt 1982, så var Hulken en av mina stora favoriter bland alla serietidningshjältar. Han kan ju bli riktigt förbannad och få rejäla utbrott. Det kunde jag också. Allting kan gå itu, men mitt rymdlego kunde gå i tusen bitar. Kanske var det därför jag gillade Hulken. Kanske var det för att jag och Dr David Banner – som Hulken heter i tv-serien innan han blir grön – har samma namn.
Nu var det länge sedan jag la Hulken-tidningarna åt sidan. Hittade översta bilden i ett gammalt fotoalbum i källaren. Men med allt för mycket stress och press och ett roddigt vardagsschema så kan det fortfarande hända att Hulken hoppar fram. Skadan som jag dragit på mig gör inte precis saker och ting bättre. Har lätt att börja älta. Det är förj-vligt. Det som såg så lovande ut. Hur ska det bli med New York Marathon nu?  why, why WHY!!!??
Men innan jag kokar över och står där skogstokig i kalsongerna och grön av avund på alla skadefria löpare, så försöker jag tänka så positivt som möjligt. Jag är säkerligen inte ensam med att vara skadad. Det löser sig säkert. På något sätt. Det är bara att sätta sig på motionscykeln och trampa på. Och det är precis vad jag har gjort. Märker att jag orkar tuffare och tuffare intervallpass. Det är ju alltid nåt!

Nu på torsdag har jag tid hos Kinna på Stegkliniken i Aspudden. Hoppas få något svar då på vad det är ”för fel på mig”. Senast på Aleris så var fotleden för uppsvullen för att kunna undersökas ordentligt. Förhoppningsvis får jag några bra rehab-övningar på torsdag att börja jobba med. Det kommer säkert vara övningar som jag hade kunnat göra INNAN det började göra ont. Hm…

Ja, det blev ett kort inlägg denna vecka. Tänker att det inte är värt att försöka pressa fram något. Risken finns att Hulken vaknar. Och jag vill verkligen inte bli av med min MacBook….

Ta hand om er!

The Weekly Update

Mån – Cykel 1 tim

Tis – Intervaller. Cykel. 10 x 5min. 110 rpm. Motstånd 9 + upp & ned cykling.

Ons – Cykel 1 tim

Tors – Intervaller. Cykel. 4 x 15min. 105-110 rpm. Motstånd 9. + upp & ned cykling.

Sön – Långpass, cykel. 2 tim.

Totalt: 0 km löpning…

12 responses to Ta hand om dig!

 1. 

  Samma här. Skadad. Problemet är att vi (jag och sjukgymnast) inte vet vad problemet är. Eller delvis vet vi väl det. Har en överansträngt muskelfäste vid Trochanter Major. Men det är inte bara det. Det är nåt vajsing med låret också. På vänster sida. Som för dig såg allt lovande ut. Jag kände mig i bra form för att kunna göra sub3 i Växjö. Jag gillar inte maratonträning egentligen utan vill bara klara sub3. En motionärsgräns som hade varit kul att klara av.
  Sprang med ont i 3 veckor. Blev inte bättre. Tror alltid att jag kan springa bort det onda och stretcha lite. De sista tre passen innan mitt uppehåll hade jag riktigt ont.Då gick det inte att springa.
  Vilat i nästan tre veckor. Käkat dubbla dosen diklofenak. Blev helt yr av biverkningarna. Testjogg i måndags. Ont från steg 1. Men kunde ändå genomföra 5 km någorlunda ok.
  Kommer springa i Växjö och gå ut i tänkt 4.10-4.15 fart. Om det håller i 2 km eller 42 får vi se.

  Lycka till med rehabbandet!

  Gilla

 2. 

  Vad tråkigt att höra Mikael! Verkligen. Det är sjukt segt att när man äntligen börjar känna sig i form måsta tvingas ta ”ett steg fram, två steg tillbaka”. Och grejen är ju ofta att det är svårt att fastställa exakt vad orsaken till problemet är. Så jag känner din frustration.
  Dina skador låter rätt jobbiga. Tycker verkligen du ska vara försiktig o lyssna på kroppen när du springer maran i Växjö. Vore tråkigt om du drog på dig en allvarligare höftskada.
  När är maran förresten?
  Hoppas att du får reda på var problemet sitter o att det går att åtgärda så snabbt som möjligt. Lycka till. Kämpa på!

  Gilla

 3. 

  Tack David!
  Återbesök igen och fick nu reda på att jag har fått en bäckenledsdysfunktion. Vänster bäcken tippar framåt för att de djupa ligamenten dragit ihop sig. Då hamnar min lårbenskula (säger man så?) lite på sniskan och irriterar på slemsäcken.
  Vet inte hur lång tid rehab tar men ska kunna springa åtminstone typ varannan dag.

  Maran är 17 oktober.

  Gilla

  • 

   Mikael! Bäckenledsdysfunktion låter tungt. Får ont av att bara läsa benämningen. Dock låter det positivt att du kan springa varannan dag. Frågan är hur hårt du kan träna vid varje tillfälle. Kanske får du köra intervall o tempopass på cykel o springa lättare återhämtningspass i mellan.
   Iaf, antar att du börjar din formtoppning om ca två veckor. Så det är inte så mycket slitig träning kvar. Men om du har så pass ont så ta det försiktigt. Jag håller såklart tummarna för att allt ska gå bra!!

   Gilla

 4. 

  Ja kämpa på! Hoppas att du får bra besked angående skadan. Tur för oss läsare att du skriver lika underhållande trots att du är skadad 😉

  Liked by 1 person

  • 

   Tack som f-n Tobbe! Det värmer. Man blir verkligen glad och peppad av en schysst kommentar som din! Nej jag tänker inte ge upp. No way! Återkommer med status på skadan, träningen, livet mm.
   Tack igen!

   Gilla

 5. 

  Förra veckan fick jag en ny diagnos. Slemsäcksinflammation i bursan vid höftledskulan. Lite akupunktur fick jag och ska tillbaka imorgon för en ny omgång. Sen har jag fått ett datum inbokat, 12:e oktober, för en kortisonspruta. Sen hoppas jag att det ska gå att börja springa så sakteliga igen.

  Gilla

 6. 

  Mikael! Knepigt med en ny diagnos. Får hoppas att du får rätt behandling. Akupunktur verkar ju vara riktigt bra i många lägen. Satsar du fortfarande på att springa mara den 17 okt!?
  Det är riktigt snart!…Hejar på dig hursom!

  Gilla

 7. 

  Tack!
  Har varit i Warszawa i helgen och gått en hel del (som man gör på storstadssemestrar)
  Det har funkat bra. Men jag har inte tagit ett löpsteg även fast jag inte har blivit avrådd.
  Tänker att nåt pass hit eller dit innan maran inte skulle gjort varken till eller från.
  Dessutom lite halvdeppig också. Sen är det inte nån tävlingssäsong heller så då kan jag vila lite extra.

  Saknar att känna hög puls, bli andfådd och att svettas. 1:a nov aktiviteras mitt kort på SATS.
  Men funderar på att köpa ett 10 kort på simhallen för då kommer jag bli andfådd, få hög puls och att svettas 🙂 haha, är en usel simmare.

  Efter kortisonsprutan var det lämpligt att vila ett par dagar. Så jag hinner med ett lunchpass på fredag innan avfärd mot Växjö 🙂
  Vi får se hur länge det räcker (om smärtan och när konditionen hindrar mig) Har ingen toppform direkt. 🙂
  Kommer springa i planerad sub3 fart. Bryter jag efter 2 km eller 17 km må så vara. Jag kommer INTE att springa 42 km bara för att ta mig runt eller springa på 3.45

  Gilla

 8. 

  Fortsätt att kämpa Mikael! Men det låter smart att bryta om du känner att du inte kommer klara en för dig någorlunda godkänd tid. Det sliter sjukt på kroppen att ta sig runt när man redan är skadad. Hoppas du kan hitta ett pepp o bli av med depp. Vet hur det känns när man hamnar i en svacka. Inget kul. But you’ll be back! Trust me.
  Ska bli spännande att höra hur det gick i Växjö!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s