Milstolpar & stolpskott

15 september, 2015 — 2 kommentarer

FullSizeRender-118

• Ömhetsbevis. Så har jag dragit på mig en skada. Igen. Sjukt segt. Men om jag så måste cykla mig i form (igen), så ska jag springa New York Marathon. Började få känningar för ca en månad strax ovanför fotknölen (på insidan). Tänkte först att det var en reaktion på det starka linimentet som jag brukar stryka ut på vaderna. Svullnaden och ömheten kom och gick lite efter passen. Efter förra söndagens (6/9) långpass så började det göra mer och mer ont. Hoppades att det skulle lägga sig. Men efter torsdagens tempopass så svullnade fotleden upp rejält. Har inte kunnat springa sen dess. Istället har jag haltat runt. Fick tid hos Sebastian på Aleris i fredags, och antagligen handlar det om en kraftig inflammation i tibialis posterior. Så nu är det cykling som gäller. Igen. Det börjar bli oerhört frustrerande med alla dessa små skador och avbrott i träningen. I skrivande stund har svullnaden gått ner men det gör fortfarande rätt ont runt området. Hoppas kunna springa igen. Snart.

  Uppförsbacke. Det blev sent med jobb och matlagning i tisdags. Så det planerade backintervallpasset fick vänta tills efter att jag nattat Vera Lo. Strax efter åtta stack jag ut. Kände smärtan ovanför fotleden under de 4 uppvärmningskilometrarna. Men det släppte mot slutet av uppvärmningen. Tyckte att jag hade ordentlig fart i första intervallen och att steget måste ha sett riktigt proffsigt ut. Klockan visade något helt annat…
Farten infann sig dock och det blev ett bra pass. 10x300m rätt brant backe. Minst snabba resp. snabbaste intervallen: 1.14 & 1.03 min. Snittempo:  4.06 – 4.01 – 3.49 – 3.47 – 3.48 – 3.36 – 3.36 – 3.37 – 3.33 – 3.27.
Planen var att avsluta med 5km i runt 3:57 fart. Men klockan hade hunnit bli rätt sen och jag hade Jonna kvar att natta. Joggade ned 2.5km.

IMG_2465

• Stark öppning. Två vänner – Björn & Elisabet – som jag har gått på teaterskola med både här i Stockholm och i New York, driver en egen teater sedan flera år tillbaka. Playhouse Teater. I onsdags var det invigning av deras nya lokaler på Drottningatan. Imponerande! Vilket fantastiskt arbete de har gjort. Om ni har tid över trots späckat löpschema, så spring in och kolla lite teater där. Nyskriven amerikansk dramatik. För övrigt springer Björn maraton. Snabbt. Liksom jag ska han springa NY Marathon i november. Vi har pratat om att få in något träningspass tillsammans. Hursom så vore det mäktigt att ha någon att krama om och (förhoppningsvis) dela glädjen med när man korsat mållinjen. Annars får jag väl stå där själv och gråta ut mot någon lyktstolpe. Det funkar det med. Jag kommer ihåg att jag 2012 såg på Facebook att Björn sprungit Stockholm maraton under 3 timmar. Det var året då det var kallare den dagen än på julafton. Detta sporrade verkligen mig att försöka springa min första mara sub3 följande år. Tyvärr gick sådär med det. Sprang rakt in i sjukstugan på 3:06. Ändå väldigt nöjd såklart. Det blev början på min förtjusning i maraton.

• Fat no more. Igen. Försöket att inte äta fläsk fortsätter. Det går lite bättre nu. Men det är svårt att ha koll när jag är hungrig och hjärnan verkar gå ner något slags överlevnadsmode. Bland de senaste missarna var när vi vakade över Douglas på sjukhuset för drygt en vecka sedan. Jag var rejält hungrig och drog ner till Pressbyrån för att köpa en riktigt god wrap som jag ätit där dagen innan. Kom tillbaka upp till fikarummet och slog mig ner med Anna och resten för att äta. Tog en stor tugga, varpå Anna säger ”Du vet att det är fläsk i pulled pork va?”. 

• Tempo. I torsdags var jag fruktansvärt trött hela dagen. Hade lite av den där utmattningskänslan som man kan få när man håller på att bli övertränad. Dessutom kändes det som att en förkylning var på väg att bryta ut. Hade noll lust eller ork att ta mig an dagens tempopass på 12km i 3.55-3.59 fart. Men vädret var rätt fint och jag tänkte att det är bara att köra på. Däremot valde jag att nöja mig med 10km. Lyckades springa mig igenom trötthetsvallen och komma ut piggare på andra sidan. Men förkylningen gjorde sig påmind nu. Och det var efter detta pass som fotleden svullnade upp kraftigt och gjorde riktigt ont…

Skärmavbild 2015-09-15 kl. 08.33.48

• Bättre koll sökes! Om en löpare vill spexa till det och springa ett lopp utklädd till t.ex. jultomten, visst go ahead. Knock yourself out. Här är ett tips, mitt tips, på vad du dock inte bör göra: Måla dig inte svart i ansiktet i ett försök att se ut som en kenyan. Det kallas för Blackface och har en starkt rasistisk och oerhört brutal historia. En svensk löpare målade sig nyligen i blackface och sprang ett lopp iklädd afroperuk och allt. Hen tänkte väl att det var sköj. Personligen känner jag att det börjar bli rätt tröttsamt med sådana övertramp. Har folk inte bättre koll? Att sedan i vanlig ordning komma med ursäkten ”Mina intentioner var goda” är lika tröttsamt det att höra. Även om ens intentioner är goda, så kan det vara värt att tänka igenom saker och ting några varv först. Det finns ett talesätt, värt att lägga på minnet, som jag fastnat för: The road to hell is paved with good intentions.

• Egen tid. I lördags blev det 2 timmar långpass på motionscykel. Kul? Nja. Men det fick funka eftersom jag hade för ont för att springa. Körde 80min i 95-100rpm och 40min i 105-110rpm. Blev drygt 6 mil. Passade på att kolla lite dokumentärer/klipp på mobilen om bland annat dramatikern Lorraine Hansberry och författaren James Baldwin, samt första delen av BBC’s Racism: A history.

IMG_2491

• Finnkampen. När jag satt på cykeln under långpasset så fick jag och Anna ett sms från hennes kompis Christina. Läste det inte förrän jag kom hem. Wow, vi hade fått två biljetter till Finnkampen samma dag. Visste att Lars Södergård (först i bilden) skulle tävla i 10000m. Det ville jag gärna kolla in. Så det blev ändrade lördagsplaner i sista minuten. Jag, Anna och Vera Lo gled iväg till Stadion. Skön stämning. Fick plötsligt en lite lätt känsla av den där tävlingsnervositeten. Trots att jag själv inte skulle springa. Känner inte Södergård alls men läser hans blogg sedan en tid tillbaka. Tyckte ärligt talat att han verkade lite dryg i början, men jag släppte det sen. Tänker att det är lätt att lägga in sin egen tolkning i vad/hur andra bloggare skriver. Och skit samma, Södergård springer snabbt och skriver bra. Jag hoppades iaf på att han skulle vinna. Om inte minnet sviker, så var det första gången jag kollade på friidrottstävling live. Mäktigt när de sprang 10000m. Det såg så galet lugnt och lätt ut, t.o.m sakta. Ändå sprang de på ca 2.59min/km. Mikael Ekwall (trea i bild) vann överlägset. Södergård sprang in på 4:e plats. Jag, Anna och Vera Lo hejade o klappade. Tack Christina för biljetterna!

IMG_2499

• Annars då? Trist så klart att vara skadad igen. Frustrerande att ständigt måsta kolla sig över axeln efter inkommande skador. Och att inte kunna hålla uppe den önskade kontinuiteten i träningen. Harmonin som jag kände för någon vecka sedan har börjat bli lite svajig. Försöker hålla mig lugn och inte stressa över skadan och ett mer och mer knepigt schema. Den begynnande förkylningen bekämpar jag med esberitox, te gjort på riven ingefära, och ordentligt med sömn. Saknar redan mina långpass med dopp i Sätrabadet. Nu blir det cykel den här veckan och rehabövningar för foten. Med lite tur så kan jag börja springa snart igen.
Avslutningsvis, det känns väldigt positivt att så många i Sverige börjar vakna och aktivt visa sitt stöd för flyktingarna som befinner sig i en oerhört utsatta situation. Det ger i alla fall mig hopp! Här är en lista på organisationer som du kan skänka ditt stöd via. Det går även utmärkt att hjälpa till via Vi Gör Vad Vi Kan.
Gör vad du kan!

Weekly Update!

Mån – Återhämtningspass 12km

Tis – Backintervaller 10x300m + upp & nedjogg

Ons – 19 km

Tors – Tempopass 10km, 3.55min/km + upp & nedjogg

Fre – Vila

Lör – Långpass 2 tim cykel (80min 95-100rpm, 40min 105-110rpm. Motstånd 8). 6 mil.

Sön – Vila

Totalt: 59km löpning

2 responses to Milstolpar & stolpskott

  1. 

    Chop chop! Hoppas du blir frisk snart!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s