PowerPoints

31 augusti, 2015 — 6 kommentarer

IMG_2359

• Återhämtningsvecka. Prövade att köra en Återhämtningsvecka för första gången. Det är ett sätt att ge kroppen tid att absorbera den hårdare träning som den utsatts för, och att undvika skador och överträning. Det vanliga är att man lägger in återhämtning var fjärde vecka. Tidigare sprang jag bara på. Nästa steg var att jag ”upptäckte” och började lägga in Återhämtningspass varje vecka. Men nu var det alltså dags att pröva på, något för mig, alldeles nytt. Det blev ju tyvärr inte någon särskilt tuff träningsvecka precis innan den här återhämtningsveckan. Så kanske kunde jag ha valt att kör på. Å andra sidan tycker jag inte att programmet erbjöd så mycket återhämtning. Den kom mest i form av en vilodag på söndag. Tisdag och torsdag blev rätt tuffa pass. Lördagens långpass skulle vara 105 min. Varav 20-40, 50-70 och 8-90 i 3.50-3.55 fart. Så körde jag inte, kan jag säga. Istället blev det 22km i rätt lugnt tempo. Nu väntar en hårdare träningsvecka. Bl.a. måste jag börja få in mer fart i sista kilometrarna i långpassen och fler pass i maratonfart. Ska jobba på att få upp antalet km per vecka. Just nu är den i underkant av den nivå som jag strävar efter att ligga på.

• Testade Sandra Erikssons intervallpass. 6 x 1km i väldigt högt tempo, med 2min eller mer vila. Tänkte att det skulle bli skönt med ett pass där man får springa snabbt och samtidigt få ordentligt med tid att återhämta sig mellan varje intervall. Efter de två första intervallerna mådde jag typ illa. De mentalaspökena började viska ”det räcker nu…”. Tänkte ett tag nöja mig med fyra intervaller, men mustade upp energi och gjorde alla sex. I efterhand tycker jag det var ett grymt kul och bra pass. Hade önskat lite jämnare tider. 3.18 – 3.17 – 3.22 – 3.21 – 3.28 – 3.25. Vilade mellan 2-3.5 min.

• Akon in concert. Jag har aldrig varit någon fan av Akon. Så när jag satt på t-banan och såg affischen för en Akon spelning i Stockholm tänkte jag ”Va’ spelar han fortfarande? Och vem f-n går på en Akon konsert?” Men mest blev jag störd på val av plats för spelningen. Dagarna gick. Glömde Akon och textrader som ”Smack that, all on the floor… Smack that til you get sore”. I torsdags joggade jag iväg för att springa 14 km i 3.57 fart. Hade med mig mina Adidas Adios 2 som ombyte. Kom fram till Zinkens IP… Hela banan var inplastad och det byggdes överallt inför… Akon in concert!

• Räddad av en korvkiosk.  Har sedan någon vecka tillbaka börjat jogga till Zinken i mina dämpade Nike Pegasus 32 och där bytt om till Adidas Adios Boost 2, som är betydligt tunnare. Allt i ett försök att skona kroppen. I torsdags stod jag alltså där med ett extra par skor i handen men ingen bana att springa på. Frågade ägaren av en korvkiosk nere vid Tanto om jag fick lägga mina löparskor under en hans vagn. ”Absolut, det går bra.” Valde då att springa i mina Nike eftersom de är mer dämpade. 12km senare var jag trött. Det bultade och värkte i benen. Och hälsenan gjorde riktigt ont. För att vara en återhämtningsvecka så kändes det här passet lite väl hårt för mig just då. Lite oroad och besviken på att det kändes så tufft att hålla ca 3.57 tempo i ynka 12 km… Jonas Buud springer 90km på 3.49min/km. Fatta!?
Mina km tider: 3.57 – 3.55 – 3.57 – 3.55 – 3.54 – 3.56 – 3.55 – 3.56 – 4.02 – 3.58 – 4.02 – 3.50

• Fat no more.  Har fått för mig att sluta äta fläsk. Pga grisindustrin. Faktiskt. Men det går så där. Handlade stressad på Ica men tog mig tid att läsa innehållsförteckningen på lammkorven. Inget griskött. Bra. Prövade ut olika kalkon- och nötsalamis i charkdisken. Smakade illa. Hem och slängde ihop middag. Vrålhungrig. Efter middagen frågade Jonna lite försynt ”Men är det inte griskött i ribsen? Jag tittade ner på den stora högen med noggrant renslickade ben på min tallrik…

• Fat No More. Att medvetet försöka att gå ner race weight inför ett lopp har jag inte testat än. Även om jag gillar olika fysiska ”experiment” så är inte heller dieter min grej. Men med all den löpning och endast löpstyrketräning så märker jag att jag nu har blivit ovanligt tunn. Armar och axlar har liksom runnit av mig. Anna tycker att jag börjar bli väl spinkig. Men så får det vara. Fokus är på New York Marathon nu. Efter det så får jag väl äta/träna upp mig. Barnens mormor däremot kör lite olika dieter till och från. Fyller 70 nästa år. Det är bra drag i henne. Hon går på fester, konserter och festivaler. I somras skulle hon till Bråvalla på festival. När jag frågade vilka som skulle spela där, läste hon glatt ur DN ”Ja, då ska vi se. Här står det bland annat Fat No More.”

• Akupunktur. Jag vågar nog säga nu att smärtan och krampaktigheten runt bristningen i vänster vad är borta tack vare de hittills två dry needling behandlingar som jag fått. Känns väldigt bra. Igen, rekommenderar detta om ni lider av liknande besvär. Hoppas nu att hälsenan inte ska bli avsevärt sämre. Den har gjort sig påmind ganska ordentligt den senaste veckan genom att bränna, stickas och värka. Har därför beslutat att köra igång med excentriska tåhävningar igen. Trots att jag är osäker på om det funkar för mig. Men alla specialister rekommenderar verkligen det, så jag ger det ett försök till.

Varje liten detalj. Eftersom det börjar bli svårt att komma ihåg att göra alla prehab/rehab-övningar, och för att få en bättre överblick de jag faktiskt gör under veckan, så planerar jag att skriva någon form av lista som hjälper mig komma ihåg allt, och där jag kan kryssa i vad jag gjort. Annars tycker jag att jag har ganska bra koll. Men med så mycket att tänka på så är det lätt att man missar en liten detalj…

FullSizeRender-117

Weekly Update

Mån – vila

Tis – 6 x 1km + upp o nedjogg

Ons – Återhämtning 12 km

Tors – tempopass 12 km i ca 3.57 + upp o nedjogg

Fre – vila

Lördag – Långpass 22km

Sön – vila

Totalt: 63km

 

6 responses to PowerPoints

 1. 

  😀
  Underbart blogginlägg, gav den här gråa dagen lite glädje.

  Liked by 1 person

 2. 

  Tack Tobbe!! Uppskattar din kommentar! Ja, riktigt trist väder. Var dyngsur efter dagens intervallpass. Hoppas inte sensommaren är över nu. Vill ha några veckor till med sol o värme!

  Gilla

 3. 

  Ang race weight:

  Inför Lidingöloppet har jag satt en målvikt som ligger 3-4 kilo under min normalvikt. Kan tyckas vara overkill för en vanlig motionär och det är också första gången jag gör detta. Utöver att man så klart vill känna sig så förberedd som möjligt rent fysiskt ser jag det också som ett sätt att förbereda sig mentalt inför ett ”viktigt” lopp.

  Jag har bara ett halvkilo kvar til målvikten och det enda jag har gjort är att tänka mer på vad jag stoppar i mig. Frukost, luch och middag äter jag som vanligt men avstår mycket av glassen, godiset, fikat, mackorna etc. som jag annars käkar i tid och otid. Jag slutar äta när jag är mätt och om jag dricker läsk blir det ett eller två glas istället för en liter. En öl istället för fyra på fredagen Små enkla saker som ger önskat resultat.

  Lägg gärna ut listan över rehab/prehab-övningar på bloggen när du skrivit en!

  Gilla

  • 

   Petter! Att gå ner 3-4 kg under normalvikt är riktigt starkt o seriöst satsat. Din approach låter sund – att undvika de där onödiga mackorna, fikat, glassen mm. Blev genast triggad att själv börja jaga efter min race weight. Men idag blev det en hamburgare. Igår likaså(!) Och idagarna har jag varit så sjukt sugen på glass, så igår köpte jag två stora paket ”för barnens skull”.
   Men ska nog ta en titt på vikten och se hur jag ligger till. Lycka till med sista halvkilot. Bra jobbat hittills!
   Jag lovar att lägga upp prehab/rehab schemat så snart det är klart.

   Gilla

 4. 

  Bra inägg broder! Du skriver roligt. På frågan om progressiv kontra jämn fart på intervaller. Jag tycker det är bra att få variera farter i samma pass. Och att jobba sig in i passet. Trycka all-in på sista loppet /bless LG57

  Gilla

  • 

   Tack min vän! Letar ständigt nya varianter på intervallpass. Men ibland är det svårt att avgöra vilket/vilka som är bäst för ens maratonträningen. Givetvis beror det ju också på i vilken fas i träningen som man befinner sig. Hursomhelst, låter kul m intervaller m progressiv fartökning. I’ll definitely give it a go!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s