Lyckade och mindre lyckade val

24 augusti, 2015 — Lämna en kommentar

IMG_2339

På bilden ser ni ett lyckat val. Middag ute med barnen på den lokala vietnamesiska restaurangen, istället för att fastna hemma med matlagning efter ett utmattande intervallpass. Men veckan har också bestått av mindre lyckade val. Önskar att man inte behövde välja hela tiden. Att allt man vill göra gick att få in på en vecka, att allt gick att kombinera. Eller önskar jag verkligen det…? Är det inte genom valen som man visar sin karaktär?
Hur som helst, veckorna rullar på i ett högt tempo nu. I måndags tänkte jag ”Är det verkligen dags för nästa intervallpass redan i morgon?”. När det ena passet avlöser det andra känner jag ibland det vore skönt om det fanns en Pausknapp att trycka på. Men den valmöjligheten finns inte direkt. Det är bara att hänga på! Hade fixat tid på Aleris på tisdagen för att kolla upp bristningen i vaden. Sebastian heter han som jag går till, han föreslog akupunktur. Den naturliga läkningsprocessen kan hämmas efter ett tag. Nålarna sätter fart på läkningen igen. Ok, vart ska jag gå då? Det här kommer bli dyrt? Var det första jag tänkte jag. Blev rätt förvånad när han drog fram nålar och sa ”Vi kör en behandling på en gång”. Imponerad! Och det funkade riktigt bra. På intervallpasset lite senare kände jag inte av bristningen alls. Så nu väntar ytterligare några sådana dry needling behandlingar. Rekommenderar starkt detta!

FullSizeRender-116

Intervallpasset då? Jag skulle köra 3 x 4km i 3.35-3.45 tempo. Rätt långa intervaller. Trösten är förstås att de inte är så många. Tre intervaller ska jag väl klara av? Var osäker på om jag skulle springa på passet på bana. Att springa runt runt så pass långa intervaller kändes aningen mentalt jobbigt. Samtidigt så är det svårt att hitta ett 4km någorlunda plant spår… Joggade iväg till Zinkens IP. Där höll de på att mäta upp spår på banan, men de skulle strax klara för dagen så jag fick lov att springa där.

Första intervallen gick bra. Lyckades hålla ett högt tempo. 3.41 – 3.37 – 3.35 – 3.33. Eftersom banan på Zinken är 370m så blev det drygt 11 varv. Att springa varv efter varv efter varv var det som kändes jobbigast. Därför valde jag att springa nästa intervall längs Tanto bort mot Eriksdalsbadet. 3.38 – 3.47 – 3.46. Shit, vad jobbigt det var. Som ni ser på tiderna så gick det inte lika snabbt. Och jag pallade bara 3km. Inte bra. Hämtade andan och bestämde att nästa intervall fick bli på 3km och sedan avsluta med en sista på 2km. Älgade på längs strandpromenade. Varmt och jobbigt. 3.48 – 3.44 – 3.46 och 3.44 – 3.51. Var helt slut direkt efteråt, men tyckte känna att jag återhämtade mig snabbt på joggen hem. Däremot så tog passet rejält på vader och fötter.
Efter stretch, kylning och dusch så var det dags att hämta Vera Lo på dagis. Hade bråttom men kunde bara inte springa dit. Lånade Jonnas cykel och rullade ner till dagis. Tanken på att gå hem och ställa sig och laga mat kändes inte vidare lockande då solen fortfarande sken. Ringde resten av kidsen och bad de komma ner till den vietnamesiska restaurangen. Good move. En öl i solen var precis vad jag behövde.

På onsdagen kände jag mig riktigt trött i kroppen från gårdagens pass. Sprang mina 12 km i ett lugnt tempo på eftermiddagen. Tyckte mig känna smärta och stumhet runt smalbenen. Redan då började jag fundera på att köra nästa dags intervaller på cykel istället. Vill inte ta några risker och utsätta benen för överansträngning och slitage. Måste försöka vara smart och lyssna på kroppen. Även om jag helst vill springa och komma upp i så många mil som möjligt. Det får inte bli en prestige-grej. När jag senare, efter jobb, stod på Ica och skulle handla middag så hade jag noll energi till någon matlagning. Det fick bli pizza (15 kr st!! Hur kan man säga nej till det?)  Ut med barnen i solen för en middag på gården. Lyckat val!

Så blev det torsdag och igen dags för intervaller. Valde att köra dem på cykel i gymmet. 10 x 5min i 105-110rpm, motstånd 9. Trodde att det skulle vara hur lätt som helst nu när jag sprungit så pass mycket och rätt snabbt. Men som sagt, man blir bra på det man tränar. Och cykling hade jag inte tränat på ett tag så det blev ett tufft pass. Lyckades hålla tempot och ibland lite högre genom alla intervaller. Men det två sista så brände det av mjölksyra i framsidan av låren. Kunde känna mig nöjd över att det blev ett bra alternativt pass till löpningen.

Fredag var ju egentligen vilodag. Men eftersom jag inte sprang dagen innan så valde jag att sticka ut på ett 16km långt återhämtningspass för att hålla uppe antalet km.
Tyvärr gjorde jag ett mindre lyckat val senare på kvällen, eller rättare sagt natten, då jag åkte på efterfest. Sov knappt något den natten… Var en spillra av mig själv hela lördagen. Där rök det långpasset. Ångest. Anna tog hand om det mesta den dagen eftersom jag hade inte mycket att erbjuda. Tack älskling!
Gick och la mig kl 23 lördagkväll och lyckades stiga upp 07.00 för att i alla fall få in 22km. Det tog emot att ge sig ut. Hade inte alls samma lust som vanligt. Men när jag väl kom ut i spåret så kändes det som helt rätt val. Ville dock inte vara ute för länge. Kände för att komma hem i tid och faktiskt styra upp frukost åt Anna och barnen. Så fick det bli. Även om Anna och barnen fortfarande låg i sängen när jag kom tillbaka, och inte verkade ha särskilt bråttom med frukost, så kändes det som ett lyckat val. Stretch, kylning, dusch. Sen gjorde vi frukost tillsammans. Det var skönt att äntligen börja komma tillbaka till sig själv igen. Att jag en gång  i tiden levde så där…
Nej, skärpning! Fokus nu. Det kommer med all säkerhet vara en rad viktiga val att göra på vägen fram till New York Marathon. Hoppas kunna vara smart nog att undvika de mindre lyckade.

Nog om det. Nu väntar en återhämtningsvecka!

Totalt: 67km

 

 

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s