Löparglädje!

19 maj, 2015 — 3 kommentarer

FullSizeRender-57

Vilken skillnad en dag kan göra. Eller snarare, vilken skillnad löpning kan göra för en dag! I måndags var inte humöret i topp precis. Tvärtom. Måndagar har ju en förmåga att vara just måndagar. Utöver jobb och alla nya punkter på the never ending att-göra-listan, så ska allt det som inte hanns med förra veckan tas tag i. Igen. Jag vill kunna kryssa av punkterna och se hur listan krymper. Men ofta när det går segt framåt – telefonköer, telefontider, ”personen du söker är tillbaka nästa vecka” – och den där punkten på listan liksom vägrar att låta sig kryssas av, då börjar det krypa i mig. Sakta men säkert smyger frustrationen fram. And it ain’t pretty. Så var det i måndags. Men så kom jag ut och sprang och allt det där negativa rann av mig. Känslokaoset la sig, tankarna hittade en rytm och jag, ja jag blev på bra humör igen. It was beautiful. 14 km kärlek.

Tisdag tänkte jag vila benen från löpning men ville jobba på flåset. Så jag körde intervaller på cykel i gymmet. 2-4-6-8-6-4-2min i 210-220spm, motstånd, 10 med 1 min vila. Kände ganska direkt att det skulle behövas pannben för att ta sig igenom intervallerna. Det är fascinerande hur stark påverkan den mentala biten har, hur pass avgörande den kan vara. Fick verkligen kämpa och styra tankarna mot sånt som sporrar mig. Försöka skapa något fiktivt tävlingsmoment. Det är ju så mycket lättare rent mentalt om man tävlar mot någon. Jag får väl erkänna att en eller annan löpare som också råkar blogga dök upp i mina tankar. Som tur var cyklade jag snabbt om och förbi dem! Däremot LG Skoog, har aldrig haft LG som coach men han dyker upp då och då och peppar mig i mina tankar. Låter lite weird kanske, men det funkar. Och om det funkar, run with it. Eller ja, cykla… Tack LG!

I onsdags reste jag bort på jobb. Såg till att jag hade med mig löparskor och kläder. Känlsan att ge sig ut och springa en ny runda, i en helt ny omgivning, kan vara helt fantastisk. Skulle ta chansen att springa så fort den dök upp. Efter en lång men rolig dag så öppnades en lucka. Kl 21.00 lämnade jag hotellet och sprang mot vattnet med hopp om att kunna springa längs en vacker kustremsa. Luften var sval och ren. Det var tyst i det lilla samhället som jag gled fram igenom. Det fick mig att tänka på Umeå. Alla gånger som jag i min ungdom (ooh vad poetiskt!) cyklat hem lite lätt onykter sent på natten. Länge sen jag var där nu…
Sen kom jag fram till vattnet. Jag kan bara säg wow! Det var länge sen jag hade en sådan upplevelse. Det var en berusande känsla av frihet och av att känna sig helt tillfreds.
Efter 11 km frihet så blev det en öl med en kollega i hotellbaren.

Skärmavbild 2015-05-19 kl. 10.59.42

Steg upp 6.30 torsdag morgon. Kvällen innan blev det senare än jag hade tänkt, men det var det värt. Trevligt snack och god öl. Att springa runt ensam är underbart. Men visst är det något speciellt med att träffa nya inspirerande människor! Hursomhelst, ville hinna med ett längre pass längs samma sträcka.  Det var fortfarande lika vackert, bara nu med ett annat ljus. Jag hade inte förväntat mig att solen hade skulle stå så högt redan. Men det var strålande sol och blå himmel med några få vackra vita moln. Sommarkänsla. Tankarna lättade, kände en upprymdhet och önskade att jag hade all tid i världen att glida fram och ta in och utforska allt det vackra omkring mig. Löpning. Det är svårt att slå. Speciellt en sådan här morgon.

Skärmavbild 2015-05-19 kl. 11.00.59

Jag vet att många kämpar med att komma igång med löpningen. Vissa hatar det. Och kanske är det inte för alla. Men jag tror att om man ger det några chanser och ser till att pusha sig själv lite, så sannolikheten stor att man kommer att älska löpning till slut. Löpningen kan du ha med dig var du än är. Den är -eller åtminstone kan bli- så enkel att plocka fram när du behöver den. Och det välbefinnande som i alla fall jag känner (oftast) under/efter en runda den är speciell. Visst, ibland känns det segt, slitigt och tufft men det är också en del av charmen. Klart man känner sig nöjd när man kämpat på och tagit sig igenom en jobbig runda. I just can’t run enough. Men efter 18 km sommarkänsla fick jag ge mig denna morgon om jag skulle hinna med att äta frukost.

Skärmavbild 2015-05-19 kl. 11.38.10

I bilen på väg mot flygplatsen pratade jag lyriskt om det härliga vädret med tjejerna i framsätet och lyckades få ur mig ”Det är som att vara utomlands”. Tystnad. Sekunden senare förstod jag hur konstig min kommentar var. Önskade att jag kunde höra vad tjejerna tänkte. Å andra sidan hade det knappast hjälpt mycket. Jag har nämligen väldigt svårt att förstå… Danska.
Lämnade Fredrikshavn med en väl behövd energiladdning. Om det var vackert där? For helvede mand, hold da kæft!

Fredag kan sammanfattas med att både jag och Anna satt hela dagen med saker som ingen av oss hade någon lust med. Men som måste göras. Timmarna tickade sakta men säkert förbi. Luckan att ta sig ut innan fredagsmyseriet skulle ta tag i en krympte i takt med att min frustration växte. Måste. Ut. Nu.
Tack Årstaviken för 15 km befrielse!

 

 

 

3 responses to Löparglädje!

 1. 

  Tack för välformulerade meningar och tankar David. Man kan aldrig prata och tänka för lite om löpning. Sliter nog ut dem i min omkrets.

  Nu är det bara 11 dagar kvar och sen smäller det igen. Älskhatar att stå på det där startstrecket. Ska försöka hinna med ett långpass till (det har varit lite få sådana). Blir mer grusvägar och stigar framöver.
  yes!

  Morsning, Claes

  Gilla

 2. 

  Som alltid Claes, tack!!
  11 dar kvar… Modigt att du lägger in ett långpass så nära inpå. Jag avundas dig. Blir tyvärr inget Sthlm maraton för min del. Är inte i tillräckligt bra form. Inte värt att chansa bara för att det är kul o springa maror.
  Men jag har en känsla av att det kommer gå riktigt bra för dig. Om det nån gång känns tungt tänk på alla som hejar på just dig. Kommer hålla tummarna för dig!! All lycka till!

  Gilla

 3. 

  Jag bockar det finaste jag kan broder! Du skriver roligt och välformulerat. Hoppas du får kontinuitet i löpningen och kan hålla skadorna borta. Själv åkte jag tillbaka i nivå efter min vurpa över mittvajern. Men är på g.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s