Stress, träning, barn & kärlek

9 mars, 2015 — 10 kommentarer

FullSizeRender-26

Det sägs att alla goda ting är tre. Jag önskar att jag kunde stryka stress ur den här vardagsekvationen.
Träning tycker jag, som säkert många andra, ska vara något som inte alls förknippas med stress. Vill helst att det ska funka som en motpol till vardagsstressen. Just nu känns det som att jag stressar från morgon till kväll. Ofta märker jag att det är just runt träningen som det uppstår stress. Eller närmare bestämt, att min ambition att hinna med alla planerade/önskade träningspass lätt skapar stress.

Så här brukar det se ut för mig en vanlig morgon:
Upp 07.00, ibland tidigare. Så börjar jobbet med att driva på flocken, dvs. barnen.
Kollar att Jonna har vaknat. Hon går i femman och behöver komma iväg i tid till skolan. Joshua går sista året i gymnasiet och sköter sig själv på morgonen. No problem. Börjar med frukosten. Vera Lo glider upp och ropar från soffan ”Välling pappa! Varm och god”. – Sí sí jag komma, jag komma! Sen gäller det att se till att Jonna börjar klä på sig. Jag påminner om klockan, tjatar lite och tjatar lite till. Nästa moment blir att se till att hon äter sin frukost…
– Alltså Samir som är med i Paradise Hotel är så sööt.
– Ok wow… Men älskling ät din frukost nu så du kommer iväg till skolan i tid.

När frukosten väl är upp äten så ska tänder borstas, det ska kissas, hår ska borstas, sl-kort, nycklar och mobil ska checkas av att de finns med. Fram med kläder till Vera Lo. Hon sätter på allt bakochfram, så därför måste hon öva på att ta på sig kläderna själv. Det går inte inte direkt snabbt. Tålamod, tålamod.
Duka av frukosten, in med grejer i diskmaskinen, torka bordet osv.
– Nu måste du gå Jonna!
– Men Vera Lo, var sitter lappen nu? Precis, fram. Ta av dig strumpbyxorna och tröjan, och vänd på dem.
– Nej du får faktiskt ta bort den där 
mascaran. Du vet reglerna.
– Ok Jonna, puss! Ha en bra dag. Älskar dig!

Sen iväg med Vera Lo till dagis. Förhoppningsvis har jag själv hunnit klä på mig och fått med allt i träningsväskan. Det händer.
Med lite tur och mycket jobb så flyter dessa morgnar på ganska bra. Men det är inte sällan jag stöter på patrull. Det ska tjafsas om skor, tröjor, läppglans… Eller så glömmer jag något i all stress – mobilen, Vera Los vantar, galonbyxor, stövlar eller dylikt – och får ta hissen upp igen. Eller så märker jag att vagnen är i bilen (glömt ta ur den kvällen innan.) Antingen upp igen och hämta bilnycklarna eller gå till dagis och måsta stanna och titta på varje litet löv vi passerar… Ja ni förstår hoppas jag. Den där tidsluckan jag har för träning på morgonen kan lätt krympa. Och jag vill helst hinna med den träning jag har planerat. Gillar inte att stressa in och hasta igenom något i-sista-sekunden-påhittat-kort-variant av passet.
Sen kan stressen fortsätta för att hinna till nästa punkt för dagen. Stressar med stretchingen, stressar i omklädningsrummet osv.

På eftermiddagen är det mer eller mindre likadant. Från och med att jag hämtar på dagis runt 16.30 så är det ofta fullt ös. Försöker nå fram till den där lugna stunden någonstans, då jag kan sätta mig ner med mitt. Men det är som att den stunden aldrig kommer. Istället avlöser det ena momentet det andra. Laga mat – duka – plocka undan – diska – torka någons rumpa – förhöra läxa – duscha och tvätta håret på något barn – göra välling – natta etc etc.
Strax efter nio brukar det bli lugnt. Då är det bara att sätta igång med plankor, fotstyrka, balansövningar och annat (jag hör ju hur inrutat och nördigt det här låter, men men)

Nästa dag är det på’t igen…
Det är svårt att hitta harmoni och balans när så pass mycket träning ”ska” hinnas med (ändå tränar jag inte ens i närheten av så mycket som många andra). Och det kan vara svårt att vara 100% närvarande när en nästan konstant tänker på löpning, löpning, löpning. Hoppas jag inte är ensam med att bli smått manisk kring löpning. Tror inte det. Samtidigt är det ju så kul. Och det blir extra mycket fokus på löpning nu i och med att Paris Marathon närmar sig. Det är mycket som ska hinnas med. Helgerna är lite heliga. Family time. Och en vill ju gärna hinna med all types of mys. Då kan det bli svårt att klämma in ett mastodont långpass på 2.5 timmar + stretching, dusch och applicering av läppglans. Ok, stryk det sista.
Det har heller inte funkat den senaste tiden. Mycket eftersom Anna jobbar i Älmhult mån/tis-fre. Tydligen finns det något litet möbelföretag där som lockar grymma inredningsstylister. Så helgerna är det vi har. Att sätta väckaren på 05.45 känns ju inte vidare lockande. Och inte schysst mot Anna som sover sött bredvid.

Så vad göra? Jag vet faktiskt inte riktigt. Hade jag haft ett bra svar på det så hade jag nog inte skrivit det här inlägget. Men visst, planera är viktigt. Sen finns det väl en massa vettiga och sunda förhållningssätt. Även om jag  har svårt för råd som ”du får ju komma ihåg att du inte tränar på elitnivå”. Det stämmer ju så klart. Men ändå, är det inte ett lite trist råd?
En sak som jag iaf kan rekommendera som är avstressande och ingiver harmoni, skönt för kropp och sinne, det är att basta och bad isvak. Åkte i lördags med några vänner till Domarudden i Åkersberga. Isvak var väl kanske att ta i, men visst var det is på sjön. Tog t.o.m en liten simtur…

IMG_7803IMG_7806

Jag kanske inte ser ut att njuta men det var otroligt härligt. Sen hem till familjen! Kärlek.

 

 

 

 

 

10 responses to Stress, träning, barn & kärlek

 1. 

  Hej David.
  Du beskriver mitt liv ganska bra. 😉 Sen kan man fråga sig. Hur mycket sömn är viktig att få? Den tid jag känner att det passar bäst in att träna är på den mörkaste tiden på dygnet. Inga måsten, sovande barn och MIN tid. Nu har jag fördelen att driva eget, så min chef (läs, mig själv) ger mig ibland ledigt på luncherna. Speciellt vid fint väder.

  Inte lång tid kvar nu till Paris. Lycka till vidare och tack för en härlig blogg

  Ha en bra dag!

  /Claes

  Gilla

  • 

   Claes! Tack för kommentaren! Det låter skönt det där med MIN tid och att glida fram i mörkertimmar. Kruxet för min del har även varit att jag inte kunnat springa sedan i oktober pga hälsenan, och därför varit/är beroende av gymtider. Segt. Men det känns bättre i senan nu. Hoppas kunna testspringa snart.
   Tack igen o lycka till med löpningen!
   Hälsa chefen 🙂

   Gilla

 2. 

  Så sant, så sant. Känner igen mig så!! Tränar också till Paris Marathon. Tack!!

  Gilla

  • 

   Anna! Vad kul med Paris! Och kul att du hittat hit till bloggen. Hoppas du får ihop alla dina planerade träningspass inför Paris Marathon. Vi kan ju bara försöka att göra vårt bästa. Och lite till!
   Stort lycka till!!

   Gilla

 3. 

  Du är en skön man. Bit ihop. Du är het som en pistol

  Gilla

 4. 

  Jag har förmånen att kunna springa till/från jobbet och mycket av min löpträning sker då. Mina barn är fortfarande små och att skjutsa till aktiviteter har inte blivit aktuellt ännu.
  Kan även träna på lunchen när jag har möjlighet. Ibland är det fint att jobba statligt 🙂
  Det är ett ständigt pusslande, prioriterande och hänsynstagande. I slutändan är allt värt det.

  Gilla

  • 

   Mikael, kul att du hittat till bloggen o tack för din kommentar! Grymt att du springer till/från jobbet. Det kräver en viss disciplin. Håller med dig, det är mkt pusslande för att få allt att gå ihop, men visst är det värt det.
   Fortsatt lycka till med löpningen!

   Gilla

 5. 

  Tack David! Tråkigt med Paris … har själv samma mål att gå under 3 timmar. Senast jag sprang maran var i Växjö 2013. Då fick jag kramp i båda vaderna vid 35-36 km. Så var den dagen körd och landade på 3.06. I år ska jag ge det en ny chans. I Växjö igen 🙂

  Lycka till du med. Jag fortsätter att kika här

  Gilla

  • 

   Mikael, 3.06 är ju riktigt bra! Då kommer du att vara under 3tim nästa gång. Trust me! Se till att vara noga med att få in långpass så att benen vänjer sig vid att nöta på. Och tempo pass så benen känner sig bekväma med din tänkta marathonfart. Snart är du sub3!
   Du är varmt välkommen att kika in här närsom. Det är bara kul!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s