Ortopediska blogginlägg

3 mars, 2015 — Lämna en kommentar

paris-marathon-les-pieds-

Då var de äntligen här! De som ska bära mig fram över Paris gator och rädda mitt marathon.
Ladies and gentlemen, I give you… The Ortopediska Inlägg! 

inlägg

 

Oh well, man måste få tro. Just nu är jag beredd att tro på nästan vad som helst om det kan få mig att genomföra Paris Marathon utan att stoppas av en smärtande hälsena. Kanske är det därför jag lagt ner så mycket tid på stötvågsbehandlingar, tåhävningar, x antal balansövningar, allsköns fotstyrka, suspekt självmassage, och spenderat kvällar med diverse redskap som kavel, bandyboll, träkule-massage-platta osv.

Grannarna måste undra vad f-n jag håller på med när jag står och blundar på ett ben i vardagsrummet. Eller då jag stillastående tycks glida fram över golvet. It’s called Tåkryp, ok! Har de aldrig hade sett en vuxen man tåkrypa förut? I bara kalsonger, so what!?
Grannarna får gärna undra. Och även om jag inte lyckas springa detta marathon så har jag i alla fall gjort typ allt vad jag kunnat. Tanken på det kommer (förhoppningsvis) göra att det trots allt vara värt all möda.

Feet don’t fail me now.
Ok, ortopediska inlägg? Meningarna går isär angående huruvida de är bra för ens fötter eller inte. Vissa hävdar att fotens muskler försvagas av att inte själva få jobba på att t.ex hålla uppe fotvalvet. Och att man till slut blir beroende av inläggen. Andra, som en ortoped som hjälpt mig med mina inlägg, menar ”bara för att man går utan inlägg betyder inte det att fotens muskler används och byggs upp på rätt sätt. Ungefär som att bara för att man inte använder korsett, så betyder inte det att man bygger en naturlig och korrekt hållning”.

När fotvalvet som i mitt fall kollapsar i varje steg, så medför det slitningar och andra konsekvenser för hälsena, knä och höft. Inläggen hjälper till att motverkar detta. Allt hänger ju ihop. Däremot kan man diskutera i vilken ände man bör börja utifrån ett prehab-tänk: från foten och uppåt eller från höften och neråt. För iallafall löpare är det viktigast att utgå från höften. Det är där vi kan börja att hitta ett effektivt löpsteg som dessutom är skonsamt för kroppen.

My left foot. Well no, the other left.
Men nu är som sagt mina hålfötter, framförallt på höger fot, nedsjunkna och hälens stötkuddar är pressade till sidorna. Som min ortoped påpekade angående sina egna problem ”Vid längre sträckor orkar inte mina fötters muskler hålla uppe foten korrekt hela vägen. Inläggen hjälper mig att springa hela sträckan utan att foten ger upp och diverse slitningar börjar. Det är dock viktigt att fortsätta med fotstyrkeövningar. ”

Låter logiskt tycker jag.

Annars då, nämen saker och ting håller väl på att skeva ur:
Långpassen har helt plötsligt landat på måndagar. Lagom kul start på veckan att ställa sig på en crosstrainer i 2tim och 30 min.
Blogginlägg kommer upp på en tisdag.
Fem månader sedan jag sprang nu.
The time is out of joint.. / Hamlet

Förutom det är allt på banan. Har lyckats hålla mig frisk. Känner mig stark i kroppen. Flåset känns riktigt bra. Fick kanske en liten tankeställare/nakenchok när jag räknade ut min optimala racing vikt. 65kg!! ( Testa själv, klicka här )
Väger 71 nu. Inte en chans att jag kommer försöka gå ner 6kg på sex veckor. Försent i träningsfasen för att tänka på några större viktminskningar. Däremot tänker jag nog chilla med intaget av öl och sötsaker från o med nu.
Time to keep it tight, aight!

Så här ser The Weekly Update ut:

Mån
Långpass – Crosstrainer 2.5tim

Tis
Återhämtningspass – Crosstrainer 1tim + 10min Strength Circuit
Kväll: Fot & bålstyrka

Ons
Distanspass – Crosstrainer 1.5tim. Ökade tempot successivt. Sista 25min mellan 195-200spm, motstånd 11.
Kväll: Fot & bålstyrka

Tors
Återhämtningspass – Rodd 30 min + crosstrainer 30min + benstyrka
Kväll: Fot & bålstyrka

Fre
Intervallpass – Crosstrainer 3x15min med 3min joggvila. 210 strides/min och motstånd 11 i intervallerna.

Lör
Kväll: Fot & bålstyrka 

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s