Runner’s Word – ord och inga visor

24 februari, 2015 — 2 kommentarer

Skärmavbild 2015-02-24 kl. 10.42.18

Ibland kan det vara bra att ha några kloka, kärnfulla meningar eller talesätt att påminna sig om under ens marathonträning. Har man inga så får man väl man hitta på egna.
Här är iaf några som snurrar hos mig.

.
Marathon training is like a game of chess. You must think before you move.
Vet inte hur många gånger jag gått på känsla under ett pass, istället för att tänka efter före. Ofta har det resulterat i att jag kört för hårt, vilket jag fått betala för på ett sätt eller annat de kommande dagarna. Om du t.ex. har ett Återhämtningspass inplanerat, se då till att återhämta dig. Det är ett smart drag, även om det känns som att du skulle kunna köra på lite tuffare. Annars kan motdraget få jobbiga konsekvenser.
.
Det handlar inte om hur mycket du tränar, utan hur mycket träning din kropp absorberar.
Det gäller att lära sig känna av sin egen utveckling. På pappret kan mängden träning se hur bra ut som helst. Men passar det din kropp just där och då? Överträning har ingen någon nytta av.
Detta går lite i linje med världskände löparcoachen Renato Canovas syn:  You’re looking at the ”internal load” of a workout. What you actually do isn’t important — it’s the effect it has on your system.”
.
Bättre att ha löpskorna med och inte behöva dem. Än att inte ha dem med och behöva dem.
Det blev mer tågresande den här veckan. Tog för en gångs skull inte med varken skor eller träningskläder. Dels för att jag trodde att det inte skulle hinnas med att träna, och dels för att jag tänkte att hotellet säkert skulle sakna gym. Jorå så att eh…
.
Skärmavbild 2015-02-24 kl. 10.02.45
.
Det finns inget dåligt väder. Bara dåliga kläder.
Eller ”No more pathetic excuses!” som en av the bad guys säger i den gamla Kurt Russell filmen Big trouble in little China.
Vädret inne på hotellets gym var det iofs inget fel på och kläderna kan jag ju inte säga var dålig. Hade bara inga. Men det löste sig. Ställets spa erbjöd badrock och tofflor. Efter bastun var jag uppvärmd och redo. 40min cykel + styrka: rygg
.
FullSizeRender-23
.
Don’t dream of winning. Train for it.
Mo Faras citat är enkelt och to the point.
.
Mo+Farah+Sainsbury+Anniversary+Games+IAAF+pREMmmei4w6l
.
Ask yourself if what you’re doing today is getting you closer to where you want to be tomorrow. 
Oavsett vad man har för mål i livet så kan man ha nytta av den här. Men den är krävande på många sätt. Disciplin, disciplin, disciplin.
.
Det går fler tåg.
Ok den här är ju skit tråkig egentligen. Men kan ändå vara bra att ha bakom örat om något oväntat händer som t.ex en skada, som förhindrar en att springa ett lopp. Har nog mest med den här för att jag försöker intala mig att om jag inte kan springa Paris Marathon i april så, ja, går det fler tåg… Snark. Nej, då föredrar jag ju hellre sista talesättet i det här inlägget.
.
Frukt är också godis.
Så unna dig lite riktigt godis ibland. Är du lite av den überstrikta typen så kan en bra idé för att äta sötsaker vara dagen före ett långpass. I’m just sayin’…
.
FullSizeRender-18FullSizeRender-19
.
All publicitet är bra publicitet.
Speciellt om det är bra publicitet.
Ok, lite off topic men ändå…  Tack Petter!
(Om du inte hört låten Maratonkåt, så kan du lyssna på den här.)
.
Skärmavbild 2015-02-18 kl. 20.10.31
.
Det är inte över förrän det är över.
Det gäller att kämpa på och inte ge sig. Behålla hoppet!
.
Så till sist, here’s the Weekly update:
.

Mån
40min crosstrainer + styrka – ben + mage
Kväll: Bål+ fotstyrka

Tis
Intervaller – Cykel 10-5-10-5-10-5-10min (10min i 110rpm, 5min i 100rpm) Motstånd 9-10.
Kväll: Bål + fotstyrka

Ons
Återhämtningspass – 40min crosstrainer + styrka – ben + bål
Kväll: Fotstyrka

Tors
Intervaller – Crosstrainer 4×3.5min med 1min vila (motstånd 13, 195-200 strides/min) + Rodd 8x500m (info på bilden nedan) + crosstrainer 4×3.5min
.
FullSizeRender-25
.
Fre
Cykel 40min + styrka rygg
Kväll: Bål & fotstyrka

2 responses to Runner’s Word – ord och inga visor

 1. 

  Hoppas hälsenan kommer igång igen! jag har själv haft lite problem med mina långpass, blir alltid sjuk efteråt! blir lite smått förbannad att man måste ta en paus efter varje längrepass! ska dock lägga om min kost lite och se om det blir några förbättringar 😀 kämpa på! du är snart ute i spåret igen

  Gilla

  • 

   Hej igen David! Jag känner igen det där med att bli sjuk med jämna mellanrum. Inte efter långpassen specifikt men efter en vecka av hård träning så brukar jag ofta bli förkyld. Och så fortsätter det så. Av och på. Väldigt frustrerande. Vet ju inte hur ditt kostupplägg ser ut. Men tänk på att få i dig snabba kolhydrater direkt efter passet. Det hjälper att hålla uppe immunförsvaret. Jag brukar även ta en c-vitamintablett och en sportresorb ganska dirket efteråt, då kroppen är tömd på bl.a viktiga mineraler. Sömn är så klart väldigt viktigt. Pröva att få ordentligt med sömn natten innan och efter långpasset.
   Tack, jag försöker att kämpa på här! Fortsatt lycka till med maratonträningen!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s