Vattenlöpning & stuff

8 februari, 2015 — Lämna en kommentar
FullSizeRender-4

Vad är väl en strand i Thailand jämfört med det här?

 

Trots en ihärdig och tjock hosta så blev det en bra träningsvecka. Ibland orkar jag inte vänta på att bli helt frisk. Den här gången tänkte hobby-doktorn inom mig att jag skulle träna bort det sjuka. Och det gick faktiskt.
Hade känt att jag saknade pass på crosstrainer/cykel med tungt motstånd, där benen verkligen får jobba. Så på tisdagen blev det följande intervallpass på crosstrainern: 10x3min med 1 min aktiv vila. Motstånd 14 och 175-180 strides/min. De första intervallerna kändes riktigt tunga. Efter att blivit ordentligt varm i kroppen så blev det lättare om än jag var bra trött efteråt. Kan inte påstå att jag kände mig direkt friskare efter det passet. Jag var dyblöt i svett och blev snabbt kall. Såg till att fylla på med snabba kalorier -Fairing’s Fast Carbs – och resorb. Sen en varm dusch efter en ovanligt kort stretch.

Har börjat uppskatta de lugna återhämtningspassen mer och mer. Det är rätt skönt att träna utan någon press och samtidigt veta att passet är väldigt viktigt. Och att det ska vara just Lugnt.
Onsdagens återhämtningspass blev 30min roddmaskin + 30min crosstrainer + lätt styrketräning, rygg. Lugnt och skönt.

Inför torsdagens pass hade jag funderat på hur jag skulle kunna lägga upp egna intervaller. Jag ville ha med både hög stegfrekvens och tungt motstånd. Sen var ju frågan om jag skulle välja pest eller kolera… Alltså cykel eller crosstrainer.
Det blev pest. Om man vill att benen ska få jobba snabbt så är cykel att föredra. Det här intervallpasset kom jag till slut fram till: 5 x  5min (110rpm, M9) – 3min (100rpm, M13). 1 min cykelvila mellan intervallerna.

Gillade verkligen det här passet. 3 min intervallerna med tungt motstånd var nästan jobbigast. Fick kämpa för att inte droppa under 100rpm. Däremot 5min intervallerna, där märkte jag hur benen vaknade till liv och att det var ganska lätt att hålla uppe tempot. Summering: En skön blandning snabbhet, benstyrka och uthållighet.

P.g.a. de inte allt för hälsosamma planerna för helgen så la jag in långpasset på fredagen, igen. Tänkte att jag skulle ge vattenlöpning en chans till. Det kändes som helt ok träning första gången. Och då trodde jag ju att jag hade satt på flytbältet bakochfram. Med utrustningen på rätt plats kunde jag bara imagine the possibilities… I efterhand förstod jag att bältet trots allt satt rätt från början.
Visst tar det emot att ge sig ut i det trista-gråa-kalla-snöiga-vädret för att trampa runt i en pool som en annan vattengymnastiserande pensionär. Men vad gör man inte för att hålla drömmen vid liv.
Och jag hade ju med mig lite fredagsmys – energibar, sportdryck och vatten.

Lyckades hitta en bana i 50m bassängen som var rätt lugn. Gled i. Löpningen kändes mycket naturligare den här gången. Lättare att hitta och hålla balansen. Det var fortfarande svårt att känna att man tar sig framåt. Fort går det i alla fall inte. Det är lätt att man använder händerna och skopar vatten iom armrörelserna. Visst tar man sig fram snabbare så, men då får benen inte jobba lika mycket. Försökte därför med lite olika sätta att hålla händer – raka flator, knutna nävar etc. Det är lite knepigt att hitta rätt. Händerna påverkar också balansen. Men jag landade någonstans vid lätt knutna nävar. Då gled händerna genom vattnet utan att påverka vare sig balans eller fart. Fokuserade på benen och försökte visualisera hur jag sprang på bana. Ibland var jag faktiskt i Paris och sprang. Otroligt fina avenyer. Lite väl blött bara.

2tim och 15min senare så sprang jag i mål. Tiden gick förvånansvärt snabbt. Jag hoppas så klart att det var för att jag har blivit mentalt starkare. Tyvärr misstänker jag dock att jag bara blivit mentalt slö och inte fattar hur extremt tråkigt det egentligen är att plaska fram och tillbaka i 50m bassäng i dryga 2 timmar.

FullSizeRender-3

Do

FullSizeRender-2

Don’t

 

Hur man än vrider och vänder på den där babyblå frigolitplattan, så kommer man inte undan nörd-faktorn.
Men som sagt, vad gör man inte för löpningen?

Önskar er alla en skadefri säsong. För alltid!

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s