30 grader i januari

25 januari, 2015 — 2 kommentarer

FullSizeRender

God fortsättning på det nya året!
Det blev ett längre blogguppehåll än beräknat. Men efter en skön semester i Thailand och tung acklimatisering tillbaka i kylan så är det nu dags att dra igång igen.

Jag tycker ofta det innebär en viss baksmälla att komma hem från en resa, speciellt när man möts av snö och kyla. Samtidigt är det skönt att komma tillbaka till vissa rutiner. Som träning! Andra rutiner önskar jag att jag slapp, som t.ex. handla, laga mat, diska och städa. Det blev inget av det i Thailand. Njöt istället av lata dagar fyllda av sol, bad och god mat. Men måste erkänna att någonstans inom mig så fanns där nästan varje dag en viss stress över att inte kunna springa. Det gnagde liksom inom mig. Hade jag kunnat dra ut på en runda varje morgon eller eftermiddag så hade det varit perfekt. Jag gillar att springa i värme. Dels fyller solen en med en positiv känsla och sen så känns det rensande att svettas lite extra. Det är helt enkelt hårdare och mäktigare att slita under gassande sol än att glida fram i skugglandskap. Men hälsenan har inte tillåtit det. Den träning jag gjorde i Thailand bestod av explosiva squat intervaller, knäböj på ett ben, plankan, tåhävningar (excentriska och vanliga), armhävningar, sit-ups och pull ups i bambustången över altanen på vår bungalow. Alltid något.

Efter den femte stötvågsbehandlingen 23 dec så skulle hälsenan ”vila” i ca 30-40 dagar. Inte förrän därefter kan man se resultat. Såg verkligen fram emot att bli bra. Men två veckor barfota i sanden och i flip flops var ingen hit för senan. Morgonstelheten kom tillbaka och smärtan har varit riktigt tuff vissa stunder. Så nu startar jag en ny behandling imorgon (mån). Det är bara att köra på och hoppas på det bästa.

Paris Marathon den 12 april är fortfarande målet. Ärligt talat har jag i nuläget ingen aning hur det ska vara möjligt. Men jag tränar på, målmedvetet. Fortfarande med alternativträning. Men nästa vecka planerar jag att försöka mig på att börja springa lite igen. Efter ett uppehåll på närmare fyra månader. FYRA MÅNADER. Om ni någon kväll i Stockholmstrakten hör någon som bölar ut ”Du fattas mig så det skär i bröstet!!”, så är det bara jag som står på balkongen och sörjer över löpningen.

Träningsveckan har annars varit helt ok. Lyckats träna sex dagar. Fått in mycket bålstärkande övningar, och planerar att fortsätta med det så ofta som möjligt i veckorna.
Prövade på vattenlöpning för första gången. På Eriksdalsbadet går det att hyra wet vests eller snarare wet-belts (se bild nedan) för 30kr. Det var lite konstigt men jag tror jag gillar. Svårt att säga efter bara en gång. Men jag kommer absolut att ge det några chanser till. Det var så klart ovant, kämpade med balansen och jag hade lite svårt att avgöra om jag stod rätt i vattnet. Det var tung träning i alla fall. Körde på i 65 min och kände mig rätt genomkörd efteråt. Somliga skulle säkert rekommendera att köra intervaller vid vattenlöpning, men jag tyckte det var svårt att komma upp i något högre tempo. Vattnet håller en tillbaka. Däremot kan jag själv tänka mig att köra långpass så här. Men som sagt, efter endast en provomgång så är det kanske för tidigt att avgöra på vilket sätt vattenlöpning passar en bäst.

aquajogger

En sak är säker, nästa gång ska jag sätta på bälte rätt väg. Det var när jag såg den här Runner’s World videon som jag såg hur det ska sitta. (Rättelse: Några veckor senare kom jag på att jag faktiskt hade jag satt på bältet rätt)

Innan hade jag kollat den här videon med Jonas Colting som visar hur vattenlöpning funkar. Han använder dock en wet vest, vilket verka vara att föredra.Kolla gärna in båda filmerna. Kanske kan vattenlöpning vara något för dig som vill få in ett extra pass men vill skona kroppen lite från the brutal pounding of running.

Så här såg veckans träning ut.
Alltid uppvärmning och cool down, ca 15 min vardera. På kvällarna har jag sett till att köra plankan och fotstyrka.

Måndag
Crosstrainer – 90min i ett jämnt och relativt högt tempo. Därefter rygglyft.

Tisdag
Cykel – Intervaller. 10×3 min. Tempo 105rpm. Avslutade passet med 3×10 pull ups.

Onsdag
Crosstrainer – Återämtningspass. 80min + rygglyft och plankan.

Torsdag
Vattenlöpning – 65min

Fredag
Cykel – Intervaller. Tempo 105rpm. 2-4-6-8-10-12-10-8min med 1 min cykelvila. Kroknade.  Pallade inte de sista 6-4-2 intervallerna.

Söndag
Crosstrainer – Långpass, 2tim.

 

2 responses to 30 grader i januari

  1. 

    Låter som att du har haft det grymt!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s