Forever purung!

16 november, 2014 — 4 kommentarer

bild-5

Det är otroligt härligt att komma ut redo för träning och mötas av den här vyn.
Nu är det i och för sig tapeten i vår hiss. Men jag nöjer mig med den just nu. Dessutom så har den här veckan varit riktigt bra. På många sätt. Legenden och löpcoachen LG Skoog har kollat in min blogg och skrivit en fin kommentar. Bara en sån sak! Det är bara att erkänna, det gjorde mig löjligt glad.

Måndag.
Vaknade och var på ett ovanligt positivt humör. Höstmörkret kan annars ha en not-so-good inverkan på mitt humör. Mörker, kyla, regn – det gör något med en. Men som jag skrev i förra inlägget så var peppen tillbaka. Kände ett sug efter att få in så mycket träning som möjligt den här veckan, trots att jag visste att det skulle handla om alternativträning.

Hade försökt googla fram intervallpass på motionscykel men inte hittat något bra. Tyvärr hittar man mest en massa ”Intervaller som passar alla”, ”Bättre kondition på 4 minuter” ”Bränn bort fett på 15 minuter” osv osv. Oftast verkar det handla om hur man bäst gör för att slippa träna så mycket. Samtidigt som man bränner en massa fett så klart.
Så jag hittade på en egen intervallstege: 2-4-6-8-10-8-6-4-2 min med 1 min cykelvila mellan varje intervall. 105-110 rpm, motstånd 9. Började med 15 min uppvärmning på cykelhelvetet. Eftersom de två första intervallerna är rätt korta och på så sätt lättare, så funkar de bra som ”uppvärmare” inför de lite längre 6, 8 och 10min. Totalt med uppvärmning och cool down (sorry, kunde inte komma på någon annan benämning) så blev det ca 90min. Skönt pass.

Vem uppfann plankan?
Geniövning. Har alltid dissat plankan tidigare. Tråkig. Det händer ju ingenting, man ligger ju bara där… Men den är ju faktiskt grym. En riktigt bra övning för löpare. Har försökt få in rutinen att köra den åtminstone varannan kväll. Måndagkväll blev det: 3 x 1 min planka + höger/vänster sidoplanka.
Vem uppfann sidoplankan? Geni!

En annan sak som jag försöker att få rutin på är att göra fotstyrkeövningar. Fötterna tar en hel del stryk när man springer. För att inte tala om belastningen dem utsätts för bara i vardagen. Att träna upp styrka i fötterna låter därför som en självklarhet. Speciellt om man som jag har en viss överpronation. Men inte har jag tänkt på det. Förrän nu. (Här ville jag dela med mig av en bra video, men kunde typiskt nog inte hitta någon nu. Återkommer.)

Tisdag. Cirkelpass: 4 x ( 10 chin ups – 12 biceps curls – 10 knäböj – 30 push ups – 1 min plankan. Vad biceps curls och push ups har med löpträning att göra det kan man kanske fråga sig. I mitt fall handlar det nog ärligt talat om ren och skär fåfänga. Att försöka bygga muskler och samtidigt träna inför ett marathon det känns dömt att misslyckas. Men lite body building kan man väl få ägna sig åt?

En kompis i Göteborg har snackat mycket om tabata-intervaller. Jag vet, det låter suspekt. ”En kompis i Göteborg!? Och ”Tabata”? Låter som någonting flummigt som Madonna skulle kunna hålla på med. I alla fall, tänkte jag skulle pröva dom här chiabat-intervallerna:
8x20sek med 10sek vila. Under intervallerna så är det maxläge som gäller.
Upp på motionscykeln. Järnet. Vila. Järnet. Vila… Efter femte intervallen började det kännas att det här ändå är en rätt tuff intervallövning enna. Darriga ben när jag var klar. Så jag kan absolut rekommendera att pröva den!
Avslutade passet med 30min på crosstrainer. Vem uppfann crosstrainern? Idioti. Det är ju så sinnessjukt tråkigt. Och i alla fall jag känner mig smått löjlig när jag står där och låtsas springer och drar i spakarna. Eller åker skidor, det är kanske det man gör.

Onsdag
Av det jag läst så är det inte lönt att köra hårt hela tiden. Det kan vara kontraproduktivt. Bättre att skapa dynamik i träningen. Skönt! Så fast jag egentligen hade jag lust att köra ett hårt intervallpass igen, bestämde jag mig för att köra ett slags återhämtningspass.
1tim cykel i jämnt tempo. 100 rpm. Passade på att kolla på en dokumentär som min kompis Robert hade tipsat om, Collapse – The end of the age of oil. Ja, om världen inte redan kändes korrupt så blev det knappast bättre efter att ha sett den dokumentären. Ändå, riktigt bra.
See for yourself: http://www.youtube.com/watch?v=MPL2CReZaHI
Onsdagkväll: 3 x 1 min planka + höger/vänster sidoplanka + fotstyrkeövningar + choklad- och lakritsglass. Jag hade planerat ett hårt tvåtimmars intervallpass nästa dag. Glassen was all part of the plan!

Torsdag
Uppvärmning 15 min. Intervaller: 12-10-8-6-4-2min, 15-10-5min, 10-8-6-4-2min med 1 min cykelvila mellan intervallerna och 2min cykelvila mellan seten. Sammanlagt 2 tim cykling och förödande skavsår.
Kväll: Plankan 3 x 1 min i vanlig ”plankaställning” samt höger/vänster sidoplanka. Plus fotstyrkeövningar.

Fredag
Att köra styrka kan vara rätt tråkigt. ”Lift things up and put them down”. Som löpare vill jag gärna att det händer något mer. Vill gärna få lite puls. Så tabata-grejen kanske inte var så dum ändå. Efter uppvärmning blev det följande övningar, alla 8x20sek med 10sek vila:
knäböj (50kg) – rodd m skivstång – biceps curls m skivstång – bollryck* (6kg) – knäböj (40kg) *liknar kettlebell swing.
Avslutade med 8x20sek på motionscykeln följt av 30min på crosstrainern. På den senare blev räddningen en dokumentär om Marlon Brando på SVT play.
Tabata med vikter tar på krafterna. Ordentligt. Och är roligare än vanlig styrketräning. Eller i alla fall kan det vara ett bra alternativ. Å andra sidan kan styrketräning vara så här kul:

Lördag
Dubbla tvättider. Då vi bor på sjunde våningen så är det ett perfekt tillfälle att springa upp och ner för alla trapporna. Mycket bra benträning!
Nu tog jag i och för sig hissen upp och ner. Jag är ju inte dum.

Söndag
Vaknade mitt i natten. Låg vaken nån minut. Plötsligt ringde alarmet. Konstigt, jag hade ju ställt den på 07:00…
Och det var klockan också. Tungt. Men efter en kopp kaffe känns det mesta bättre.
Gick till gymmet. STÄNGT!! Öppnar inte förrän 11. Men va f…!?
Som ”tur” är har vi ett gym i grannhuset. Öppnar 06. That’s more like it. Önskade nästan att det också var stängt. 2 timmar på motionscykel var inget jag såg direkt fram emot. Som om jag inte hade nog med skavsår… Men så blev det. Kollade den superfina dokumentären Hallå Dakar! http://www.svtplay.se/video/2452824/halla-dakar

Så träningsmässigt blev det en bra vecka. Annars då?
Well, jag har fått veta att jag inte är en direkt ”purung” löpare. Det kom så klart som en chock. Plötsligt gick det upp för mig ”herregud, jag är 41!”. Väldigt obehagligt. Drabbades direkt av en 40-årskris som varade i säkert 30-35 minuter. Men efteråt kände jag mig genast mycket bättre. Ett positivt uppvaknande. Och Porschen som jag hann springa ut och köpa i mitt chocktillstånd är faktiskt riktigt riktigt fin. Och röd.

Av någon anledning har det känts extra underbart att vara pappa den här veckan. The kids are alright. Och jag är grym på matte årskurs fem!
Jag lämnar er med den här uppgiften som Jonna (11) hade med sig hem (har modifierat den lite för att passa löptemat:
Musse, LG och Frida har tillsammans 1000 par löparskor. Musse har 250 par mer än LG. Frida har 100 par färre än Musse. Hur många par löparskor har LG?

Lycka till!

 

4 responses to Forever purung!

 1. 

  LG har en jäkla massa skor… 200 st för att vara exakt! Skoj blogg du har 😀

  Gilla

 2. 

  Skönt 200 på mig. Egentligen har jag 84 par som funkar. Hade spons av Nike mellan 1981-2011. Senaste åren har det varit mest Asics vis coachandet

  Gilla

  • 

   MVG! Hade jag 8,4 par så vore jag nöjd. Har ett par Nike Lunarspider som jag tävlar i, börjar bli gamla nu. Och ett par Asics Cummulus 15 att träna i. Sköna men gick sönder i meshen ganska snabbt. Men de har en del nya intressanta modeller. Redo att ge Asics en chans eller två till!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s