Förbannelsen

20 oktober, 2014 — Lämna en kommentar

bild

Det blev inte mycket träning den här veckan. Därav bilden ovan. Och nej, laxen var inte till mig. Utan burgaren och ölen. Efter tisdagens intervaller började hälsenan göra riktigt ont igen. Känns tufft när träningslusten finns där och hela kroppen är redo att köra på, förutom några ynka centimeter ovanför hälen. Oh well, det är tråkigt att tjata om skador, så det här får bli sista inlägget där jag skriver om hälsenan. Oavsett om den blir sämre eller bättre.

Tisdag var det alltså dags för intervaller igen på Zinkens IP. Vädret var mycket bättre den här veckan, vilket gör mig mycket mer peppad på att dra ut och springa. Skulle köra en intervallstege som ser ut så här: 4-3-2-1km
Planen vara att ligga i 3.45 tempo för att förhoppningsvis kunna öka lite de två sista intervallerna. 90 sek joggvila emellan. Efter lugn jogg till banan och lätt stretching så körde jag igång. Kände av hälsenan direkt. Försökte tänka bort den.

Eftersom det var på bana så gick jag efter varv och inte efter min gps-klocka. 4km=10 varv osv. Dock är jag osäker på om Zinkens bana verkligen är exakt 400m. Har läst att den ska vara 376,312m… Hur som.

Skärmavbild 2014-10-20 kl. 10.32.16

 

Trots smärtan i hälsenan så blev det ett bra pass. Men jag kunde känna att det skulle göra mer ont om några timmar. Och att  jag säkert skulle vara rejält stel och halt nästa dag.

Mycket riktigt nästa morgon på onsdag var det inget kul. Tyvärr är det så att jag ärligt talat blir snudd på deprimerad av dessa skador som ständigt sätter käppar i hjulen för en. Visst, det finns en miljon saker att blir mer upprörd över i livet, i världen. Men om vi nu snackar träning så det är i alla fall oerhört frustrerande att inte kunna fortsätta träna i den takt man vill och utvecklas, bara för att en liten sak som hälsenan håller en tillbaka.
Resten av veckan innehöll istället en hel del glass, godis, Boardwalk Empire, en lyxig hamburgare, öl, Homeland och annat vardagsmys.
Och jo, en massa tvätta, städa, laga mat, diska, tjata på barnen, hämta o lämna… How could I forget!

Söndag blev det till slut ett träningspass. Valde att skona hälsenan och köra alternativträning. Ett hårt intervallpass på motionscyklel som jag använt mig av under en period med hälseneproblem ca tre veckor innan Berlin Marathon.
12min-10-8-6-4-2  ,  15min-10-5   , 10min-8-6-4-2 Med 1 min cykelvila mellan intervallerna. 2min cykelvila mellan seten.

Nu skulle jag dock endast ha tid att köra de två första seten, men det var alltid något.
Som jag har förstått det, när man översätter löpning till cykling, speciellt i form av intervaller, så är det viktigare att hålla hög varvfrekvens (rpm) – iaf över 90 rpm – än att cykla med tungt motstånd. Detta för att benen ska få snabbheten som liknar löpning. Självklart finns det säkert positiva effekter av att cykla på ”hög växel”, men själv brukar jag välja att köra de här intervallerna på 9:an. Vilket så klart kan innebära olika motstånd beroende på vilken typ av motionscykel man använder.
Det första setet låg på 105-110 rpm. Det andra 100-105. Efter de två första seten var jag glad att jag inte hade tid att fortsätta. Var riktigt trött och funderade på om jag ens hade orkat det sista setet. Jag var inte på bästa humör när jag väl satte mig på cykeln. Men efter intervallerna var det dåliga humöret som bortblåst. Skönt.

Önskar att smärta i hälsenan också kunde blåsa bort, men det lär den ju inte göra. Så jag fortsätter med excentriska tåhävningar och troligtvis blir det några stötvågsbehandlingar till. Kan säga att i skrivande stund så känns det faktiskt lite, lite bättre. Huruvida det blir alternativträning i någon vecka till det återstår att se.
En sak är i alla fall säker, det här är sista gången som jag skriver om den förbannade hälsenan på ett långt långt tag.

 

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s