Längre intervaller

12 oktober, 2014 — Lämna en kommentar

IMG_1688

Inför veckans träning hade jag letat nya intressanta och utmanande pass. Ville hitta några olika upplägg att snegla på nu när nästa träningsfas – post Berlin Marathon – skulle börja. Vad träningsfasen var inför? Det vet jag inte. Men bara för att man saknar ett Mål, kan det väl inte skada att ha en Plan?

Hittade både det ena och det andra träningsprogrammet på nätet (ja, jag googlar löpning, jättemycket.) Många program kunde skrotas på en gång. Sådana  man ska springa två pass om dagen t.ex skulle aldrig funka för mig. Finns ingen tid och ingen pepp för ett sånt upplägg.
Läste om Janne Holméns marathonprogram. Där handlade det om att springa olika längre sträckor i marathonfart. Lät intressant. Ju mer jag snurrande runt bland olika program, desto mer pekade det mot att springa längre sträckor och intervaller i hög fart för att prestera bättre. Korta intervaller har jag aldrig riktigt kört eller fastnat för. Däremot så har det blivit en hel del 1km intervaller som 10x1km. Men nu började jag läsa om för 3-6km intervaller. Och om att springa t.ex 3x20min i högt tempo. Kändes som att det kunde vara rätt steg i rätt riktning. Så fick det bli.

Bestämde mig för att köra 3 pass denna vecka. Kvalitetspass. Tis, tors och lör. Skippa återhämtningspass.

Tisdag var det riktigt trist väder – surt grått och små regnigt (glömde så klart att fota… bilden ovan är tagen en solig dag. Bara tråk-retuscherad lite. Så ni vet)
Bet ihop och joggade  till Zinkens IP för att köra intervaller  –  2 x 3km.
Tempot – en inte helt oviktig detalj – hade jag inte bestämt.
Funderade på det medan jag joggade till banan.
Kan tycka att det är svårt att veta på vilken nivå man ska lägga sig på när det gäller intervaller. Om t.ex önskad marathonfart är runt 4.00min/km. Så känns ju det alldeles för sakta för intervaller. Att ligga i 3.40 tempo låter bättre. Men samtidigt, om man då sprungit milen på en km snittid på t.ex 3.40, så borde man väl ligga i ännu högre fart på intervaller? Då man dessutom vilar emellan. Jag vet inte, ibland känner jag mig nog bara lite väl ivrig och vill springa snabbt. Vilket förstås kan sluta med att jag tröttar ut mig för tidigt…
Hur som helst, jag bestämde mig för att köra intervallerna i ca 3.40 tempo. Det funkade bra. Som vanligt kändes det lättare efter några km. Kroppen vänjer sig vid farten och löpningen blir mer avslappnad. Bra pass!

Torsdag. Vädret var uselt. Iväg till Zinkens IP igen. Planen var 2×20 min intervaller i 3.45 tempo. På fotbollsplanen spelades någon match. Såg inte till Zlatan, så det var nog inget särskilt. Jag lät de spela vidare och satte i gång med mitt. Det är något speciellt med att springa på bana. Man får ett visst driv i steget. Såg fram emot 20 snabba minuter i hög fart.
Tempot låg på 3.35. Kändes ok, så det var lika bra att köra på. Och visst, minuterna var över snabbare än väntat. Rättare sagt, efter 13 min i 3.30-3.35 pallade jag inte längre. Har jag sagt att det är något speciellt med att springa på bana..? Jo, man blir lite knäpp av det. Att springa runt runt. Speciellt när man är ensam på banan. Jag kroknade mentalt. Och fysiskt!
Joggvilade i två minuter och körde på igen. Delade upp sista intervallen. 7 min  – 8 min – 5min med 90 sek vila emellan. Det var ju egentligen en total fail med tanke på planen, 2x20min. Trots det så kändes det ändå hyfsat bra. Mest för att det var kul att springa fort igen.

lördag blev det ett lätt ”distanspass”. Kom iväg lite väl sent. Så det blev bara ca 85 min löpning i luuuugnt tempo. Sen var det bara att ge sig. Jag behövde komma hem och sätta igång med frukosten (snarare brunch) till kidsen.

IMG_1673

Att inte springa varken söndag eller måndag kändes lite slappt (och skönt!). Men jag tror ändå på att fortsätta med tre kvalitetspass ett tag (om hälsenan tillåter det). De längre intervallerna ser jag faktiskt fram emot. Vill bli bättre på dem. Helst tokdominera, så klart. Mitt mål är ju ändå att kunna hålla ett högt tempo rakt igenom i 42km.

…and just like that! Ett Mål, svart på vitt.

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s