Berlin Marathon. Race day!

30 september, 2014 — 8 kommentarer

IMG_1511

Klockan ringde till slut 5.45. Kokade havregrynsgröt som jag hade tagit med mig. Satte mig och åt på toa för att inte väcka Anna och för att slippa sitta i mörkret.

Så här gott ser det ut när jag tar matbilder.

Så här gott ser det ut när jag tar matbilder. Kanske kan bli en marathon-kokbok en dag…

 

Efter grötfrukosten gick jag och la mig igen. Klockan ringde 7.00. Klädde på mig och gick till t-banan. Det var kallt ute, men klart. Såg en massa löpare på vägen. Kände spänning och nervositet. När jag stod och väntade på tåget mot Brandenburg Tor fick jag sms av Björn, en skådiskollega. ”Springer du idag? I så fall – lycka till!” Blev glad. Svarade. Han bad om mitt startnummer och tillade att det är utför hela tiden. Underbart, tänkte jag. Kände lite press då jag visste att någon skulle följa mig. Men mest kände jag pepp!

Följde strömmen av löpare från Brandesburg Tor till området där vi kunde lämna in våra kläder. Nu började det dra ihop sig. Kissade i buskarna med ett gäng löpare. Män och kvinnor.
Fipplade med att sätta på chippet. ”Idiot, borde ju gjort det igår”
Inga säkerhetsnålar till nummerlappen. ”Schmuck, borde ha fixat det igår”. Frågade de i klädinlämningen och fick nålar. Fipplade vidare.

Solen kom fram och började värma. Skönt. Jag tog av mig överdragskläderna och lämnade in min påse. Gick mot startfällan. Fållan, menar jag. Plötsligt blev det kallt. Vart fan tog solen vägen? Började frysa. Inte bra. Förvirrad över var min startfålla är. Följde strömmen igen. Kom till en korsning. Var fan är jag? Stannade  och frågade efter fålla D. Perfekt, visade sig att jag var på väg åt fel håll. Gör om, gå rätt.
Frös. Lyckades sno åt mig en Adidas-plastpåse-väst-värmare. Kändes lite bättre. Men nu var jag galet kissnödig. Igen. In i buskarna.

6 min kvar till start.
Försökte värma upp. Böjde och vred på mig mest. Kunde inte fokusera ordentligt på uppvärmning. Tejpade fast energigelen. Hade med mig lite silvertejp. Gjorde en självhäftande variant så gelen( en behållare med 3 portioner) skulle sitta kvar i handflatan om jag öppnade den.

3 min kvar.
Kastade Adidas-plastpåse-väst-värmare. In i fållan. Trångt och varmt.

1 min kvar.
Ett lyckorus svepte över mig. Jag fick ett leende på läpparna. Såg nog rätt töntig ut.

Pang! (…eller lät det verkligen pang?) I alla fall, loppet var igång.
Fortfarande trångt och varmt. Frustrerande att inte komma fram och upp i fart. Runt 4.10 var planen. Första km gick på 4.30. Inte alls bra!  Krånglade mig fram så gott det gick. Respektfullt. Of course. Hälsenan kändes inget vidare. Jag kommer måsta bryta, tänkte jag. Sköt bort den tanken. Framåt.
Till slut började trängseln att lätta. Farten infann sig. Och smärtan i hälsenan sjönk undan. Allt kändes topp. Njöt av stadens scenerier, publikens hejarop och den tysta gemenskapen oss löpare emellan.

10 km dök upp ganska snabbt.

Kollade ofta på klockan men bara på tempot. Låg runt 4.07. Sjönk ner till 4.13 ibland och plockade genast upp farten. Anna skulle stå vid 23km. Det hade jag så klart glömt. Trodde vi sa vid 21 km. Letade febrilt efter henne med blicken. Ingen Anna. Då kom jag kom ihåg. Skönt.

23km

Där stod hon och ropade. Och fotade. Kändes härligt.

IMG_1522 - version 2

Solen sken. Och det var ju liksom bara nerför hela tiden. Hur var det möjligt?
Men två km senare blev jag plötsligt nervös. Nästan halva loppet kvar. Nu började det på riktigt. Anna-peppen hade börjat sina. I was on my own.
Försökte tänka bort det. Njuta.

27km

Från ingenstans dök en hare upp. Med en röd ballong. Som det stod 3 hours på. Konstigt. Vart hade den varit?
La mig nära haren. Började kännas segt på en gång. Klungan låg i 4.15 tempo. Löpsteget kändes tungt och lufsigt. Bestämde mig för att fortsätta att köra mitt eget race. Upp mot 4.05 igen. Kändes genast lättare.
Jag drack vid varje station. Varannan vatten, varannan sportdryck. Gelen som jag hade fasttejpad i handen, intog jag var tionde km. Magen kändes bra och stabil. Jag kunde njuta av drycken och kände energin den och gelen gav.

30 km

Började jag tänka på att nu kan vad som helst hända. Bakom nästa krök kan the Wall lura. Slet upp sport resorben som jag hade i shortsfickan. Skakade ner pulvret i nästa glas vatten. Det skvalpade rejält. Men jag fick i mig det mesta. Kändes tryggt.
Fylldes av en  positiv känsla av att ”nu är det fan snart över”.

36km 

Tove Langseth som har den riktigt sköna bloggen rocknrollrunning.com skymtade längre fram. Då måste jag vara på väg mot en bra tid, tänkte jag. För hon är fasligt snabb.
Kände mig oväntat stark och pigg i benen. Nu var det bara att hålla ihop och inte droppa under 4.15 tempo.

40km

Snart, snart framme!! Kändes konstigt nog lite tråkigt att den här underbara upplevelsen snart skulle vara över. Mentalt hade allt gått rätt snabbt ändå.
Men visst, mest var jag uppfylld av att snart få springa i mål. Tryckte på lite mer, men var försiktig. Hade sett löpare bryta pga av kramp och annat vid 39km. Ville inte riskera något.

42km

Publiken jublade. Löpare börjdea spurta. Jag skymtade mållinjen. Klockan stod på 2.58 och några sekunder. Hinner bli både nöjd och missnöjd. Trycker på. Vill åt varje sekund.

Finish line. 2.56.11 Jaaaaaaaaa!!!

Vilken känsla att gå och lägga sig i gräset strax efter målgången med en kall öl (alkoholfrei) och småsnacka med andra löpare. Solen sken och klockan var inte ens 12. Jag var i Berlin och hade just sprungit mitt andra marathon. 2.56.11.

IMG_1514

IMG_1521

8 responses to Berlin Marathon. Race day!

 1. 

  Fantastiskt beskrivet dude!

  Gilla

  • 

   Göran! Vad kul att du kollade in bloggen. Det är ju på ett sätt tack vare dig att den blev av. När du sa att du skulle springa maran (Sthlm) förra året, så bestämde jag mig för att också göra det. Sen blev jag hooked…
   Så tack för det!

   Gilla

 2. 
  daniel zetterlund 31 oktober, 2014 kl. 12:00

  du är en maskin, wow.

  Gilla

 3. 

  Damn! Supertufft David, vad bra du är på att springa!!!! 😀 KRAM

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s